GOFRY RYŻOWE Z TOFU
Wegańskie produkty mają to do siebie, że bardzo często z nich można przygotować dania na słodko jak i na słono. Tofu jest bogate w białko, wapń i fosfor. Przypomina kształtem i strukturą gąbkę, która będzie smakowała tak, jak je sami przyprawimy. Gofry z tofu to bardzo fajny pomysł na lekkie i chrupiące śniadanie.
GOFRY RYŻOWE Z TOFU
Składniki:
- 6 łyżek mąki ryżowej,
- 2 łyżki budyniu waniliowego,
- 4 łyżki mleka w proszku ryżowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1.5 szklanki mleka sojowego,
- 1/2 kostki naturalnego tofu,
- 1/2 szklanki jogurtu sojowego,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1 szklanka borówek,
- 1 szklanka truskawek.
Przygotowanie:
1. W pojemniku blendera umieszczamy tofu, mąkę, białko (u mnie ryżowe), budyń, proszek do pieczenia oraz mleko i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
2. Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy porcję ciasta. Z tych składników wychodzą 4 gofry. Pieczemy.
3. Jogurt mieszamy z masłem orzechowym i polewamy nim gofry, układamy truskawki i borówki.
Smacznego!
Co zamiast jogurtu sojowego i mleka ryżowego w proszku można dać??
Zamiast jogurtu sojowego inny jakiś jogurt, który lubisz. Jeśli nie masz mleka w proszku, dodaj po prostu więcej mąki. 🙂