GOFRY Z MARCHEWKI I WEGAŃSKIM SERKIEM

GOFRY Z MARCHEWKI I WEGAŃSKIM SERKIEM

Gofry kojarzą się nam z wakacjami. A szczególnie z wyjazdem nad morze i spacerem po molo lub deptakiem. Takie gofry najczęściej jemy z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub kremem czekoladowym. A czy wiecie, że podobnie pyszne gofry możecie przygotować w domowym zaciszu? Gdy macie dylemat jakie wybrać, czy na słodko czy na słono. To z moim przepisem będzie mieli możliwość zjedzenia ich w dwóch wersjach.

GOFRY Z MARCHEWKI Z WEGAŃSKIM SERKIEM

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + do posmarowania,
  • sól.

Dodatki:

  • 1 naturalne tofu,
  • 3 łyżki jogurtu sojowego naturalnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 6 truskawek,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • 4 rzodkiewki,
  • pomidor,
  • garść rukoli,
  • ogórek zielony,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Gofrownicę smarujemy i rozgrzewamy.

2. Marchewkę ścieramy na tarce.

3. Suche składniki na gofry wsypujemy do miski i mieszamy. Wlewamy mokre składniki, dodajemy marchewkę i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta.

4. Nakładamy porcję ciasta i pieczemy 4-5 minut.

5. Tofu kruszymy do pojemnika blendera, dodajemy jogurt oraz sok z cytryny i blendujemy na gładki krem.

6. Gofra smarujemy twarożkiem, posypujemy solą, układamy rukolę, pokrojonego pomidora oraz rzodkiewkę i posypujemy solą oraz pieprzem.

7. Drugiego gofra smarujemy serkiem, polewamy łyżeczką syropu klonowego, układamy truskawki i posypujemy płatkami.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *