GOFRY Z MARCHEWKI I WEGAŃSKIM SERKIEM

Gofry kojarzą się nam z wakacjami. A szczególnie z wyjazdem nad morze i spacerem po molo lub deptakiem. Takie gofry najczęściej jemy z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub kremem czekoladowym. A czy wiecie, że podobnie pyszne gofry możecie przygotować w domowym zaciszu? Gdy macie dylemat jakie wybrać, czy na słodko czy na słono. To z moim przepisem będzie mieli możliwość zjedzenia ich w dwóch wersjach.
GOFRY Z MARCHEWKI Z WEGAŃSKIM SERKIEM
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju rzepakowego + do posmarowania,
- sól.
Dodatki:
- 1 naturalne tofu,
- 3 łyżki jogurtu sojowego naturalnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 6 truskawek,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 4 rzodkiewki,
- pomidor,
- garść rukoli,
- ogórek zielony,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Gofrownicę smarujemy i rozgrzewamy.
2. Marchewkę ścieramy na tarce.
3. Suche składniki na gofry wsypujemy do miski i mieszamy. Wlewamy mokre składniki, dodajemy marchewkę i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta.
4. Nakładamy porcję ciasta i pieczemy 4-5 minut.
5. Tofu kruszymy do pojemnika blendera, dodajemy jogurt oraz sok z cytryny i blendujemy na gładki krem.
6. Gofra smarujemy twarożkiem, posypujemy solą, układamy rukolę, pokrojonego pomidora oraz rzodkiewkę i posypujemy solą oraz pieprzem.
7. Drugiego gofra smarujemy serkiem, polewamy łyżeczką syropu klonowego, układamy truskawki i posypujemy płatkami.
Smacznego!
