KARMELOWA OWSIANKA Z MALINAMI

KARMELOWA OWSIANKA Z MALINAMI

No i bam.. kolejny klasyk tym razem w karmelowej wersji i z pysznymi malinami. Nie wszyscy lubią owsiankę, ponieważ często jest kojarzona z mdłą papką, która wygląda jak coś przemielonego i wyplutego. Sama pamiętam z czasów przedszkolnych taką właśnie owsiankę, który nie była niczym doprawiona, tylko mdłą i brzydko wyglądającą. Do jedzenia owsianki, wróciłam w czasie licealnym, kiedy to zaczęłam eksperymentować ze smakami i nowym, nie koniecznie oczywistymi składnikami. Najbardziej lubiłam taką z dużą ilością cynamonu i jabłek, które dostawałam zawsze od babci z jej sadu. Latem najczęściej stawiam na owoce jagodowe, na które jest sezon i idealnie pasują do ciepłej owsianki. Maliny potrafią być bardzo słodkie, ale gdy zdarzy się, że jednak są kwaskowate, to staram się jakoś złamać ich sam, dlatego dzisiejsza owsianka została urozmaicona o karmelowy budyń, który nadał słodyczy owsiance, balansują z kwaśną maliną. Karmelowa owsianka z malinami, może być przygotowana dzień wcześniej i przechowywana w lodówce.

KARMELOWA OWSIANKA Z MALINAMI

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka budyniu karmelowego,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego),
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • garść malin,
  • garść rodzynek w gorzkiej czekoladzie.

Przygotowanie:

1. Do rondelka wsypujemy płatki owsiane wymieszane z budyniem, zmielone siemię lniane, ksylitol i zalewamy mlekiem.

2. Gotujemy około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby owsianka się nie przypaliła.

3. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki, dekorujemy malinami i rodzynkami w czekoladzie.

Smacznego!

Karmelowa owsianka z malinami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *