KASZOWE PANCAKES Z BORÓWKOWYM KREMEM

KASZOWE PANCAKES Z BORÓWKOWYM KREMEM

Lato w pełni, uliczne stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców, oczy same nie wiedzą w którą stronę patrzeć, o żołądku nie wspomnę- zjadłby wszystko na raz. Idealna pora na zajadanie pożywnych zup, świeżych soków, koktajli i oczywiście niezastąpionych placuszków śniadaniowych, które jak wiecie mogłabym jeść na każdy posiłek. Tym razem podrzucam ekspresowe ale za to bardzo pożywne placuszki, które przyrządza się z kaszy manna. Dla jednych kojarzy się z okropnym kleikiem, który mama przygotowywał w dzieciństwie na obolały żołądek, a dla innych najlepszy deser jakie można było dostać w domu na podwieczorek. Dopełnieniem całego, jakże wykwintnego śniadania są świeże owoce i domowy krem z borówek

KASZOWE PANCAKES Z BORÓWKOWYM KREMEM

Składniki na 10 sztuk:

  • 3/4 szklanki kaszy manna,
  • 1 duże jajko,
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • 1 szklanka borówek,
  • garść truskawek,
  • 3 łyżki jogurtu sojowego,
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Kasze umieszczamy w misce, wlewamy zimne mleko i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy ksylitol, cynamon, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem łączymy za pomocą łyżki.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego, porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnie i smażymy 2-3 minuty każdą ze stron. Smażymy do momentu wykorzystania całego ciasta.

3. Borówki myjemy i umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy jogurt i wszystko miksujemy na gładki krem.

4. Placuszki układamy na talerzu, następnie smakujemy borówkowym kremem i układamy truskawki, na koniec podsypujemy mielony ksylitolem.  

Smacznego!  



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *