KASZOWE PANCAKES Z BORÓWKOWYM KREMEM
Lato w pełni, uliczne stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców, oczy same nie wiedzą w którą stronę patrzeć, o żołądku nie wspomnę- zjadłby wszystko na raz. Idealna pora na zajadanie pożywnych zup, świeżych soków, koktajli i oczywiście niezastąpionych placuszków śniadaniowych, które jak wiecie mogłabym jeść na każdy posiłek. Tym razem podrzucam ekspresowe ale za to bardzo pożywne placuszki, które przyrządza się z kaszy manna. Dla jednych kojarzy się z okropnym kleikiem, który mama przygotowywał w dzieciństwie na obolały żołądek, a dla innych najlepszy deser jakie można było dostać w domu na podwieczorek. Dopełnieniem całego, jakże wykwintnego śniadania są świeże owoce i domowy krem z borówek
KASZOWE PANCAKES Z BORÓWKOWYM KREMEM
Składniki na 10 sztuk:
- 3/4 szklanki kaszy manna,
- 1 duże jajko,
- 1/2 szklanki mleka ryżowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- 1 szklanka borówek,
- garść truskawek,
- 3 łyżki jogurtu sojowego,
- 1/2 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Kasze umieszczamy w misce, wlewamy zimne mleko i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy ksylitol, cynamon, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem łączymy za pomocą łyżki.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego, porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnie i smażymy 2-3 minuty każdą ze stron. Smażymy do momentu wykorzystania całego ciasta.
3. Borówki myjemy i umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy jogurt i wszystko miksujemy na gładki krem.
4. Placuszki układamy na talerzu, następnie smakujemy borówkowym kremem i układamy truskawki, na koniec podsypujemy mielony ksylitolem.
Smacznego!