MINI PLACUSZKI Z MALINAMI

MINI PLACUSZKI Z MALINAMI

Te pyszne, malutkie placuszki można podawać o każdej porze dnia. Jednak najlepiej smakują zaraz po przebudzeniu na śniadanie. Sprawdzą się do nich świeże owoce, syrop klonowy i kubek ciepłej kawy. Przygotowanie ich zajmuje troszkę więcej czasu niż te większe, które dość często u mnie gorszą. Porcję ciasta zamiast długą łyżką, należy nakładać mała, aby wyszły mini placuszki.

MINI PLACUSZKI Z MALINAMI

Składniki:

  • 12 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 szklanki jogurtu sojowego,
  • 1 szklanka borówek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 opakowanie malin,
  • 4 łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie:

1. Jogurt miksujemy z borówkami.

2. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy borówkowy jogurt, olej i mieszamy do uzyskania ciasta.

3. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnie i smażmy po 2 minuty, każdą ze stron.

4. Usmażone placuszki układamy na talerzu. Dekorujemy malinami i polewamy syropem klonowym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *