MINI PLACUSZKI Z MALINAMI

Te pyszne, malutkie placuszki można podawać o każdej porze dnia. Jednak najlepiej smakują zaraz po przebudzeniu na śniadanie. Sprawdzą się do nich świeże owoce, syrop klonowy i kubek ciepłej kawy. Przygotowanie ich zajmuje troszkę więcej czasu niż te większe, które dość często u mnie gorszą. Porcję ciasta zamiast długą łyżką, należy nakładać mała, aby wyszły mini placuszki.
MINI PLACUSZKI Z MALINAMI
Składniki:
- 12 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 szklanki jogurtu sojowego,
- 1 szklanka borówek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 opakowanie malin,
- 4 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie:
1. Jogurt miksujemy z borówkami.
2. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy borówkowy jogurt, olej i mieszamy do uzyskania ciasta.
3. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnie i smażmy po 2 minuty, każdą ze stron.
4. Usmażone placuszki układamy na talerzu. Dekorujemy malinami i polewamy syropem klonowym.
Smacznego!
