NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ I ORZECHOWYM TWAROŻKIEM

NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ I ORZECHOWYM TWAROŻKIEM

Kto by się spodziewał, że z kaszy gryczanej mogą powstać pyszne naleśniki. Tak na prawdę, nie ma przy nich dużo pracy. Kaszę należy zalać wodą, zostawić na noc i na drugi dzień zmiksować z wodą lub mlekiem. Takie naleśniki można podawać na słono, z pastą warzywną lub na słodko z domowym orzechowym twarożkiem i musem owocowym.

NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ I ORZECHOWYM TWAROŻKIEM

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól.

Na twarożek:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki wody/mleka sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżki startej skórki z cytryny.

Do podania:

  • 3 łyżki mrożonych porzeczek,
  • 1/2 sztuki gruszki,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

1. Kasze gryczaną zalewamy wodą na noc.

2. Orzechy nerkowca zalewamy również wodą na noc.

3. Wodę z kaszy wylewami, przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto.

4. Na rozgrzaną patelnie wlewamy porcję ciasta i smażmy po 2 minuty każdą ze stron. Naleśniki smażymy do momentu wykończenia ciasta.

5. Orzechy nerkowa pozbywamy wody, wrzucamy je do pojemnika blendera dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny oraz wodę lub mleko i miksujemy na gładki serek.

6. Do gotowego twarożku dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy łyżką.

7. Owoce umieszczamy w małym garnku i gotujemy około 10 minut.

8. Naleśniki smarujemy twarożkiem, składamy w kwadrat i polewamy owocami.

Smacznego!



1 thoughts on “NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ I ORZECHOWYM TWAROŻKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *