NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ I ORZECHOWYM TWAROŻKIEM
Kto by się spodziewał, że z kaszy gryczanej mogą powstać pyszne naleśniki. Tak na prawdę, nie ma przy nich dużo pracy. Kaszę należy zalać wodą, zostawić na noc i na drugi dzień zmiksować z wodą lub mlekiem. Takie naleśniki można podawać na słono, z pastą warzywną lub na słodko z domowym orzechowym twarożkiem i musem owocowym.
NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ I ORZECHOWYM TWAROŻKIEM
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól.
Na twarożek:
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżki wody/mleka sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżki startej skórki z cytryny.
Do podania:
- 3 łyżki mrożonych porzeczek,
- 1/2 sztuki gruszki,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
1. Kasze gryczaną zalewamy wodą na noc.
2. Orzechy nerkowca zalewamy również wodą na noc.
3. Wodę z kaszy wylewami, przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto.
4. Na rozgrzaną patelnie wlewamy porcję ciasta i smażmy po 2 minuty każdą ze stron. Naleśniki smażymy do momentu wykończenia ciasta.
5. Orzechy nerkowa pozbywamy wody, wrzucamy je do pojemnika blendera dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny oraz wodę lub mleko i miksujemy na gładki serek.
6. Do gotowego twarożku dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy łyżką.
7. Owoce umieszczamy w małym garnku i gotujemy około 10 minut.
8. Naleśniki smarujemy twarożkiem, składamy w kwadrat i polewamy owocami.
Smacznego!
1 thoughts on “NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ I ORZECHOWYM TWAROŻKIEM”