NALEŚNIKI Z KREMEM STRACIATELLA

Naleśniki to danie, które chyba lubi każdy z nas. Dobrze smakują z farszem wytrawnym w formie krokietów, na słodko jeszcze lepiej. Dzieciaki je zajadają najczęściej z dżemem, dorośli stawiają na nadzienie z sera białego. My mamy dla was naleśniki z kremem straciatella, ale w wegańskiej wersji. Głównym składnikiem jest jogurt sojowy, który jak podaje biokurier.pl cechuje się niską zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, jest niskokaloryczny i zawiera sporo białka. Ten jogurt sprawdzi się jako idealna baza do domowego kremu straciatella do naleśników, które dzisiaj dla was mamy.
NALEŚNIKI Z KREMEM STRACIATELLA
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego,
- sól.
Na krem:
- 1 szklanka jogurtu sojowego naturalnego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 6 kostek gorzkiej czekolady + 2 do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier, sól, wlewamy mleko, olej, wodą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut.
2. Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy po kilka minut każdą ze stron.
3. Tak podstępujemy z całym ciastem.
4. Jogurt mieszamy z syropem i startą na tarce czekoladą.
5. Gotowe naleśniki smarujemy dżemem, zwijamy w rulonik, układamy na talerze, smarujemy kremem i dekorujemy startą czekoladą.
Smacznego!


