NALEŚNIKI Z KREMEM STRACIATELLA

NALEŚNIKI Z KREMEM STRACIATELLA

Naleśniki to danie, które chyba lubi każdy z nas. Dobrze smakują z farszem wytrawnym w formie krokietów, na słodko jeszcze lepiej. Dzieciaki je zajadają najczęściej z dżemem, dorośli stawiają na nadzienie z sera białego. My mamy dla was naleśniki z kremem straciatella, ale w wegańskiej wersji. Głównym składnikiem jest jogurt sojowy, który jak podaje biokurier.pl cechuje się niską zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, jest niskokaloryczny i zawiera sporo białka. Ten jogurt sprawdzi się jako idealna baza do domowego kremu straciatella do naleśników, które dzisiaj dla was mamy.

NALEŚNIKI Z KREMEM STRACIATELLA

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego,
  • sól.

Na krem:

  • 1 szklanka jogurtu sojowego naturalnego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady + 2 do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier, sól, wlewamy mleko, olej, wodą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut.

2. Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy po kilka minut każdą ze stron.

3. Tak podstępujemy z całym ciastem.

4. Jogurt mieszamy z syropem i startą na tarce czekoladą.

5. Gotowe naleśniki smarujemy dżemem, zwijamy w rulonik, układamy na talerze, smarujemy kremem i dekorujemy startą czekoladą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *