OWSIANKA ZE ŚWIEŻĄ FIGĄ I MALINAMI
Owsianka dobra na wszystko. Idealnie sprawdza się na śniadanie, gdy mamy od rana zły humor, idealna na miłą niespodziankę dla naszej drugiej połówki. Sprawdzi się też, jako szybki podwieczorek, dla niezapowiedzianych znajomych. Owsianka to tak uniwersalne danie, które smakuje o każdej porze i z każdymi dodatkami. W mojej wersji jest na mleku owsianym, ale z sojowym lub ryżowym, gwarantuje, również wyjdzie bardzo smaczna. Dzisiaj z figą, bo właśnie jesienną porą, świeże figi smakują najlepiej.
OWSIANKA ZE ŚWIEŻĄ FIGĄ I MALINAMI
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1 łyżka orzechów nerkowca,
- 1 szklanka mleka owsianego,
- figa,
- garść malin,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie).
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem oraz dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu.
2. Figę kroimy w plasterki.
3. Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczki, polewamy syropem klonowym i dekorujemy figą, malinami i orzechami.
Smacznego!