PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z MUSEM MANGO
Racuchy to smak dzieciństwa. Chrupiące, aromatyczne i pełne pysznych jabłek z własnego sadu. Takie racuchy możecie przygotować ze świeżych lub suchych drożdży. Korzystając z suchych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu. Natomiast te na świeżych drożdżach zazwyczaj wychodzą smaczniejsze i bardziej wyrośnięte.
PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z MUSEM MANGO
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 25g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 sztuka mango.
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i wlewamy 3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
2. Pozostałą część mąki przesiewamy do miski, wlewamy mleko oraz rozczyn i mieszamy. Odstawimy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
3. Mango obieramy, umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładki mus.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy porcję ciasta i smażymy każdą ze stron.
5. Racuchy podajemy z musem mango.
Smacznego!