PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z MUSEM MANGO

PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z MUSEM MANGO

Racuchy to smak dzieciństwa. Chrupiące, aromatyczne i pełne pysznych jabłek z własnego sadu. Takie racuchy możecie przygotować ze świeżych lub suchych drożdży. Korzystając z suchych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu. Natomiast te na świeżych drożdżach zazwyczaj wychodzą smaczniejsze i bardziej wyrośnięte.

PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z MUSEM MANGO

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 sztuka mango.

Przygotowanie:

1. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i wlewamy 3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.

2. Pozostałą część mąki przesiewamy do miski, wlewamy mleko oraz rozczyn i mieszamy. Odstawimy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.

3. Mango obieramy, umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładki mus.

4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy porcję ciasta i smażymy każdą ze stron.

5. Racuchy podajemy z musem mango.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *