PIECZONA OWSIANKA Z KAKAO I MROŻONYMI OWOCAMI

PIECZONA OWSIANKA Z KAKAO I MROŻONYMI OWOCAMI

Tradycyjna owsianka znana jest każdemu. Jedni płatki owsiane gotują jedzą z ulubionym dżemem, inni zalewają mlekiem wieczorem i wcinają nocną owsiankę z ulubionymi świeżymi owocami. Pieczona owsianka zaczęła coraz częściej pojawiać się na licznych blogach kulinarny, więc i u mnie takiego przepisu nie może zabraknąć. Pieczona owsianka fajnie sprawdzi się jakoś śniadanie na ciepło, ale też może być fajną alternatywą dla tradycyjnych ciast do popołudniowej kawy.

PIECZONA OWSIANKA Z KAKAO I MROŻONYMI OWOCAMI

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 2 szklanki mleka owsianego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 banan,
  • garść mrożonych truskawek oraz malin,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki jogurtu sojowego o smaku waniliowym.

Przygotowanie:

1. Banana miksujemy na gładki mus.

2. Płatki owsiane mieszamy z musem bananowym, siemieniem lnianym, kakao oraz solą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

3. Tak przygotowane płatki zalewamy mlekiem owsianym i na wierzch układamy mrożone owoce.

4. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku rozgrzany do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

5. Pieczoną owsiankę z kakao i mrożonymi owocami przekładamy na talerz i podajemy z masłem orzechowym i jogurtem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *