PIECZONA OWSIANKA Z KAKAO I MROŻONYMI OWOCAMI
Tradycyjna owsianka znana jest każdemu. Jedni płatki owsiane gotują jedzą z ulubionym dżemem, inni zalewają mlekiem wieczorem i wcinają nocną owsiankę z ulubionymi świeżymi owocami. Pieczona owsianka zaczęła coraz częściej pojawiać się na licznych blogach kulinarny, więc i u mnie takiego przepisu nie może zabraknąć. Pieczona owsianka fajnie sprawdzi się jakoś śniadanie na ciepło, ale też może być fajną alternatywą dla tradycyjnych ciast do popołudniowej kawy.
PIECZONA OWSIANKA Z KAKAO I MROŻONYMI OWOCAMI
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 2 szklanki mleka owsianego,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1 łyżka kakao,
- 1 banan,
- garść mrożonych truskawek oraz malin,
- szczypta soli.
Do podania:
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 3 łyżki jogurtu sojowego o smaku waniliowym.
Przygotowanie:
1. Banana miksujemy na gładki mus.
2. Płatki owsiane mieszamy z musem bananowym, siemieniem lnianym, kakao oraz solą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
3. Tak przygotowane płatki zalewamy mlekiem owsianym i na wierzch układamy mrożone owoce.
4. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku rozgrzany do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
5. Pieczoną owsiankę z kakao i mrożonymi owocami przekładamy na talerz i podajemy z masłem orzechowym i jogurtem.
Smacznego!