PIERNIKOWE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE

PIERNIKOWE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE

Święta to zapach goździków, cynamonu, kardamonu i pomarańczy. Uwielbiam ten okres, kiedy w domu zapach unosi się od samego rana. Przed świętami zawsze przygotowuje pierniczki i zakwas na barszcz. Pierniczki zawsze potrzebują trochę czasu, aby zmiękły i nadawały się do zjedzenia. A przyprawa tak pięknie pachniała, więc pomyślałam, żeby wykorzystać ją nie tylko do pierniczków, ale dorzucić do śniadania na słodko. Pięknie pachnąca przyprawa, była idealnym dopełnieniem placuszków, które przygotowałam z marchewki i jogurtu sojowego posmakowały każdemu i myślę, że zostaną ze mną na dłużej, a na pewno na okres jesienno-zimowy.

PIERNIKOWE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE

Składniki na 8 placuszków:

  • 8 łyżek ekspandowanego amarantusa,
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w 3 łyżkach gorącej wody,
  • 1 marchew,
  • 4 łyżki jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika.

Do podania:

  • 2 łyżki jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki stałej części mleka kokosowego,
  • dżem truskawkowy,
  • 1 łyżka syropu z agawy.

Przygotowanie:

1. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

2. Do marchewki dodajemy rozpuszczone siemię lniane, jogurt oraz resztę składników poza olejem i za pomocą łyżki łączymy wszystkie składniki.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po 3 minuty każdą ze stron, do momentu wykorzystania ciasta.

4. Jogurt łączymy z mlekiem kokosowym i syropem z agawy na gładki krem.

5. Piernikowe placuszki podajemy z kremem jogurtowo-kokosowym i dżemem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *