PIERNIKOWE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE

Święta to zapach goździków, cynamonu, kardamonu i pomarańczy. Uwielbiam ten okres, kiedy w domu zapach unosi się od samego rana. Przed świętami zawsze przygotowuje pierniczki i zakwas na barszcz. Pierniczki zawsze potrzebują trochę czasu, aby zmiękły i nadawały się do zjedzenia. A przyprawa tak pięknie pachniała, więc pomyślałam, żeby wykorzystać ją nie tylko do pierniczków, ale dorzucić do śniadania na słodko. Pięknie pachnąca przyprawa, była idealnym dopełnieniem placuszków, które przygotowałam z marchewki i jogurtu sojowego posmakowały każdemu i myślę, że zostaną ze mną na dłużej, a na pewno na okres jesienno-zimowy.
PIERNIKOWE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE
Składniki na 8 placuszków:
- 8 łyżek ekspandowanego amarantusa,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w 3 łyżkach gorącej wody,
- 1 marchew,
- 4 łyżki jogurtu sojowego,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
Do podania:
- 2 łyżki jogurtu sojowego,
- 2 łyżki stałej części mleka kokosowego,
- dżem truskawkowy,
- 1 łyżka syropu z agawy.

Przygotowanie:
1. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Do marchewki dodajemy rozpuszczone siemię lniane, jogurt oraz resztę składników poza olejem i za pomocą łyżki łączymy wszystkie składniki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po 3 minuty każdą ze stron, do momentu wykorzystania ciasta.
4. Jogurt łączymy z mlekiem kokosowym i syropem z agawy na gładki krem.
5. Piernikowe placuszki podajemy z kremem jogurtowo-kokosowym i dżemem.
Smacznego!
