PLACUSZKI GRYCZANE Z MUSEM WIŚNIOWYM I BANANEM

PLACUSZKI GRYCZANE Z MUSEM WIŚNIOWYM I BANANEM

Pierwszy posiłek kojarzy mi się, z czymś lekkim a za razem sycącym. Nie wyobrażam sobie rozpocząć dnia od filiżanki kawy na pusty brzuch. Wiem, że wtedy ja byłabym tak samo nieszczęśliwa jak mój żołądek. Uwielbiam, kiedy na mój talerz wskakuje coś pożywnego, lekko chrupiącego i puszystego z dodatkiem świeżych owoców lub domowego dżemu. Takie są właśnie placuszki gryczane z musem wiśniowym i bananami. Sycące, aromatyczne, bogate w składniki odżywcze a przede wszystkim zdrowe i idealne na leniwy poranek.

PLACUSZKI GRYCZANE Z MUSEM WIŚNIOWYM I BANANEM

Składniki na 8 sztuk:
 
  • 3 łyżki mąki gryczanej,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 1 jabłko,
  • 1/4 szklanki mleka ryżowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • skórka z połowy pomarańczy,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki wiśni,
  • 1 banan,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Mąkę gryczaną, kokosową oraz sodę oczyszczoną przesiewamy do miski. Jabłko obieramy i miksujemy w blenderze na gładki mus. Do mąk dodajemy mus jabłkowy, mleko, pół łyżki ksylitolu oraz szczyptę soli i miksujemy mikserem. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy łyżką. Odstawiamy na 5 minut do połączenia się składników.
 
2. Do garnka wrzucamy wiśnie, cynamon, kardamon oraz resztę ksylitolu i podgrzewamy 5 minut. Tak przygotowane owoce ostawiamy do przestygnięcia.

 

3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego, porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnie i smażymy 2-3 minuty każdą ze stron. Smażymy do momentu wykorzystania całego ciasta.

4. Placuszki układamy na talerz, podajemy z musem wiśniowym i bananem pokrojonym na plastry. Posypujemy zmielonym w młynku ksylitolem (opcjonalnie) lub z miodem.

Smacznego!

Wskazówka: do przygotowania placuszków można użyć dowolny rodzaj mąki, w zależności od tego jaką najbardziej lubimy lub mamy w domu, należy pamiętać jednak, że gryczana należy do najzdrowszych mąk bezglutenowych i warto o niej pamiętać, a kokosowa to idealne źródło zdrowych tłuszczy.

Porada: pilnować musu w trakcie przygotowywania, ponieważ lubi się przypalić. Placuszki smażyć najlepiej na niedużej ilości tłuszczu, aby zachowały swoją delikatność i lekkiego śniadania, nie zamieniły się w ciężkostrawny posiłek.

 
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *