PLACUSZKI KUKURYDZIANE Z BORÓWKAMI

PLACUSZKI KUKURYDZIANE Z BORÓWKAMI

Eksperymenty w kuchni to jest to, co ja lubię najbardziej. Zawsze największym wyzwaniem były dla mnie wypieki przygotowane na mące bezglutenowe. Odwiedzając różne kawiarnie, często miałam okazję spróbować, a to ciasteczka na mące migdałowej a to kruche ciasto na mąkę kukurydzianej. Postanowiłam sama zacząć z nimi swoją przygodę. Mąka ryżowa i kukurydziana świetnie się sprawdza w wypiekach na słodko, natomiast mąka gryczana w tych na słono. Musimy pamiętać, że te mąki nie zachowają się tak jak mąka pszenna czy orkiszowa, ponieważ one nie mają glutenu czyli głównego składnika, który nadaje elastyczność naszym wypiekom. Do takich mąk warto dodać skrobie kukurydzianą, ziemniaczaną lub po prostu mąkę owsianą (zmielone płatki owsiane), aby nadać elastyczność ciastu. Placuszki kukurydziane z borówkami przygotowałam na bazie właśnie tych trzech mąk, które są łatwo dostępne w każdym już teraz sklepie. Super sposób na przemycenie zdrowych wersji mąk niż tradycyjnej pszennej, która jest znana przez każdego, ale do wartościowych i polecanych produktów nie do końca należy.

placki z borówkami i bananem

PLACUSZKI KUKURYDZIANE Z BORÓWKAMI

Składniki na 12 sztuk:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • 2 łyżki mąki owsianej,
  • 3 łyżki jogurtu sojowego,
  • 1 banan,
  • 1 szklanka aquafaby (woda z ciecierzycy),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • szczypta cukru waniliowego oraz sól.

Do podania:

  • spora garść borówek,
  • 2 łyżki masła orzechowego.

Przygotowanie:

1. Wodę z ciecierzycy umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i za pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę.

2. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Banan rozgniatamy widelcem, wraz z jogurtem i olejem dodajemy do mąk i wszystko razem za pomocą trzepaczki mieszamy.

3. Do ciasta dodajemy ubitą pianę i za pomocą łopatki lub łyżki łączymy składniki. Odstawiamy na 15 minut.

4. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni przez 3 minuty na każdej ze stron.

5. Gotowe placuszki kukurydziane podajemy z borówkami i masłem orzechowym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *