PLACUSZKI Z POLENTY Z RODZYNKAMI
Śniadania na słodko to moja słabość. Uwielbiam wszystkie płatki śniadaniowe, kasze na mleku i obowiązkowo placuszki z każdej mąki. Przeglądając moją szufladę z zapasami, zauważyłam, że mam sporo kaszy kukurydzianej, którą bardzo lubię, ale jakoś o niej zapomniałam. Nigdy nie robiłam placuszków w roli głównej z polentą, więc czas przyszedł, żeby takie połączenie przetestować i się z przepisem na nie, z Wami podzielić. Placuszki z polenty z rodzynkami robi się dość szybko, a efekt jest niesamowity.
PLACUSZKI Z POLENTY Z RODZYNKAMI
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej,
- 2 szklanki mleka owsianego,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 4 łyżki rodzynek,
- 1 plaster ananasa,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mleko wraz z syropem klonowy oraz solą zagotowujemy.
2. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę i gotujemy ciągle mieszają, do zgęstnienia.
3. Siemię lniane wymieszamy z gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut.
4. Do przestudzonej kaszy dodajemy papkę z siemienia lnianego, ananasa pokrojonego w kostkę, rodzynki oraz proszek do pieczenia i mieszamy.
5. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, nakładamy porcję ciasta i smażymy każdą ze strony.
6. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!