PLACUSZKI Z POLENTY Z RODZYNKAMI

PLACUSZKI Z POLENTY Z RODZYNKAMI

Śniadania na słodko to moja słabość. Uwielbiam wszystkie płatki śniadaniowe, kasze na mleku i obowiązkowo placuszki z każdej mąki. Przeglądając moją szufladę z zapasami, zauważyłam, że mam sporo kaszy kukurydzianej, którą bardzo lubię, ale jakoś o niej zapomniałam. Nigdy nie robiłam placuszków w roli głównej z polentą, więc czas przyszedł, żeby takie połączenie przetestować i się z przepisem na nie, z Wami podzielić. Placuszki z polenty z rodzynkami robi się dość szybko, a efekt jest niesamowity.

PLACUSZKI Z POLENTY Z RODZYNKAMI

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej,
  • 2 szklanki mleka owsianego,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 1 plaster ananasa,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Mleko wraz z syropem klonowy oraz solą zagotowujemy.

2. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę i gotujemy ciągle mieszają, do zgęstnienia.

3. Siemię lniane wymieszamy z gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut.

4. Do przestudzonej kaszy dodajemy papkę z siemienia lnianego, ananasa pokrojonego w kostkę, rodzynki oraz proszek do pieczenia i mieszamy.

5. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, nakładamy porcję ciasta i smażymy każdą ze strony.

6. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *