PLACUSZKI Z SOCZEWICY Z SALSĄ POMIDOROWĄ

PLACUSZKI Z SOCZEWICY Z SALSĄ POMIDOROWĄ

Wegański styl życia dla jeszcze licznej grupy osób uważany jest za co skomplikowanego i nie na ich kieszeń. Nic bardziej mylnego. Dieta wegańska jest na prawdę bardzo prosta, wystarczy połączyć warzywa, kaszę i ciecierzycę, trochę przypraw plus świeżych ziół i obiad gotowy. Szybki i tani. Podobnie wyglądają śniadania, ma dla Was inspirację na placuszki z soczewicy z salsą pomidorową. Idealne na weekendowe śniadanie.

PLACUSZKI Z SOCZEWICY Z SALSĄ POMIDOROWĄ

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego,
  • 5 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,

Dodatki:

  • 1 łyżka hummusu,
  • 1 łyżka czerwonego pesto,
  • rukola,
  • 1 pomidor,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i przelewamy wodą.

2. Mąki przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.

3. Soczewicę umieszczamy w misce, dodajemy połowę mleka oraz oliwę i blendujemy.

4. Stopniowo dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia resztę mleka oraz sól i blendujemy do uzyskania konsystencji ciasta.

5. Porcję ciasta nakładamy na patelnie i smażymy po 2 minuty, każdą ze stron.

6. Pomidora kroimy w drobną kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię oraz przyprawy i mieszamy.

7. Placuszki umieszczamy na talerzu, smarujemy hummusem, układamy porcję pesto, rukolę i obok salsę. Ozdabiamy octem balsamicznym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *