PLACUSZKI Z SOCZEWICY Z SALSĄ POMIDOROWĄ
Wegański styl życia dla jeszcze licznej grupy osób uważany jest za co skomplikowanego i nie na ich kieszeń. Nic bardziej mylnego. Dieta wegańska jest na prawdę bardzo prosta, wystarczy połączyć warzywa, kaszę i ciecierzycę, trochę przypraw plus świeżych ziół i obiad gotowy. Szybki i tani. Podobnie wyglądają śniadania, ma dla Was inspirację na placuszki z soczewicy z salsą pomidorową. Idealne na weekendowe śniadanie.
PLACUSZKI Z SOCZEWICY Z SALSĄ POMIDOROWĄ
Składniki:
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki czerwonej soczewicy,
- 1/2 szklanki mleka owsianego,
- 5 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
Dodatki:
- 1 łyżka hummusu,
- 1 łyżka czerwonego pesto,
- rukola,
- 1 pomidor,
- kilka listków świeżej bazylii,
- ząbek czosnku,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i przelewamy wodą.
2. Mąki przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
3. Soczewicę umieszczamy w misce, dodajemy połowę mleka oraz oliwę i blendujemy.
4. Stopniowo dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia resztę mleka oraz sól i blendujemy do uzyskania konsystencji ciasta.
5. Porcję ciasta nakładamy na patelnie i smażymy po 2 minuty, każdą ze stron.
6. Pomidora kroimy w drobną kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię oraz przyprawy i mieszamy.
7. Placuszki umieszczamy na talerzu, smarujemy hummusem, układamy porcję pesto, rukolę i obok salsę. Ozdabiamy octem balsamicznym.
Smacznego!