POMIDOROWA A’LA JAJECZNICA Z MINI SAŁATKĄ
Nie ma nic lepszego, jak zdrowe i pożywne śniadanie na rozpoczęcie dnia. W tygodniu zapewne każdy z nas ma bardzo napięty kalendarz i ciężko jest zagospodarować czas na szykowanie ciepłego posiłku przed pracą. Inaczej wyglądają weekendy, wtedy poranek jest spokojny i warto zaserwować domownikom coś innego niż kanapkę.
POMIDOROWA A’LA JAJECZNICA Z MINI SAŁATKĄ
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 5 łyżek pomidorów z puszki,
- porządna garść roszponki,
- 1/2 sztuki pomidora,
- 1/3 sztuki papryki czerwonej,
- kilka mini ogórków konserwowych,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- kilka kromek chleba,
- pieprz,
- czarna sól.
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka syropu klonowego.
Przygotowanie:
1.Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokruszone w dłoniach tofu i chwilę podsmażamy.
3. Do tofu dodajemy pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i smażmy.
4. Na talerzu układamy roszponkę, pomidora oraz paprykę pokrojone w kostkę i ogórki. Polewamy sosem.
5. Tofucznicę przekładamy na talerz z sałatką i podajemy z chlebem.
Smacznego!