RACUCHY DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
Domowe racuchy to smak moich ferii i wakacji, które spędzałam zawsze u babci. Pyszne, chrupiące i z dużą ilością jabłek. Bardzo często babcia przygotowywała je dla mnie na obiad. Teraz obiad na słodko jakoś specjalnie się nie sprawdza, ale na śniadanie takie racuszki często u mnie wskakują. Łamiąc tradycję przepisu, te są w pełni wegańskie, a zamiast jabłka dodałam truskawki.
RACUCHY DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka mleka owsianego,
- 1 łyżka cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka nasion chia,
- kilka truskawek,
- kawałek ananasa,
- 1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia,
- sól.
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miseczki i posypujemy cukrem. Wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki orkiszowej i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Pozostałą część mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier waniliowy, nasiona chia, łyżkę oleju, rozczyn, resztę mleka oraz sól i mieszamy.
3. Ciasto na racuchy również odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy każdą ze stron po 3 minuty.
5. Racuchy układamy na talerzu, podajemy ze świeżymi truskawkami oraz ananasem. Możemy posypać również cukrem pudrem.
Smacznego!