RACUCHY RYŻOWE Z MUSEM OWOCOWYM

RACUCHY RYŻOWE Z MUSEM OWOCOWYM

Bliny to popularne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W naszej kuchni inaczej zwane są racuchami. Powstają z ciasta drożdżowego. W pierwotnym przepisie były przygotowywane na bazie mąki gryczanej i pszennej. W naszej kuchni racuchy zwłaszcza moja babcia i mama, przygotowywały z mąki pszennej. Ja osobiście tego rodzaju mąki u siebie w kuchni nie używam, dlatego tym razem postawiłam na mąkę ryżową z dodatkiem gryczanej.

RACUCHY RYŻOWE Z MUSEM OWOCOWYM

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej,
  • 7g suchych drożdży, 
  • 1 szklanka mleka ryżowego, 
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • olej kokosowy do smażenia,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • mrożone truskawki,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie: 

1. Do miski wsypujemy mąki, suche drożdże, syrop z agawy oraz sól i mieszamy.

2. Do suchych składników dodajemy mleko, oliwę i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto odkładamy na około 30 minut, do wyrośnięcia.

4. Truskawki wrzucamy do garnka i wraz z żurawiną i cynamonem gotujemy na mus.

5. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję ciasta i smażymy każdą ze stron po 4 minuty.

6. Usmażone racuchy ryżowe podajemy z musem owocowym.  

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *