RACUCHY RYŻOWE Z MUSEM OWOCOWYM
Bliny to popularne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W naszej kuchni inaczej zwane są racuchami. Powstają z ciasta drożdżowego. W pierwotnym przepisie były przygotowywane na bazie mąki gryczanej i pszennej. W naszej kuchni racuchy zwłaszcza moja babcia i mama, przygotowywały z mąki pszennej. Ja osobiście tego rodzaju mąki u siebie w kuchni nie używam, dlatego tym razem postawiłam na mąkę ryżową z dodatkiem gryczanej.
RACUCHY RYŻOWE Z MUSEM OWOCOWYM
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki ryżowej,
- 1/4 szklanki mąki gryczanej,
- 7g suchych drożdży,
- 1 szklanka mleka ryżowego,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- olej kokosowy do smażenia,
- szczypta soli.
Do podania:
- mrożone truskawki,
- garść suszonej żurawiny,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąki, suche drożdże, syrop z agawy oraz sól i mieszamy.
2. Do suchych składników dodajemy mleko, oliwę i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto odkładamy na około 30 minut, do wyrośnięcia.
4. Truskawki wrzucamy do garnka i wraz z żurawiną i cynamonem gotujemy na mus.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję ciasta i smażymy każdą ze stron po 4 minuty.
6. Usmażone racuchy ryżowe podajemy z musem owocowym.
Smacznego!