RYŻ ZAPIEKANY Z BORÓWKAMI
Ryż zapiekany na słodko to smak dzieciństwa. Połączenie ryżu, słodkich jabłek i cynamonu tworzyły idealne połączenie. A co myślicie o ryż na słodko, ale z dodatkiem borówek? Obecnie mamy na nie sezon, więc warto korzystać ze świeżych owoców, póki są dostępne w okolicznych warzywniakach i na bazarkach.
RYŻ ZAPIEKANY Z BORÓWKAMI
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu,
- 1 szklanka mleka owsianego,
- 2 łyżki budyniu waniliowego,
- 1 duży banan,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 łyżki jogurtu sojowego,
- 2 łyżeczki dżemu jagodowego,
- sól.
Przygotowanie:
1. Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
2. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do ugotowanego ryżu, wsypujemy budyń oraz cynamon i mieszamy.
3. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 st. C.
4. Podajemy na ciepło z dodatkiem jogurtu oraz dżemu.
Smacznego!