RYŻ ZAPIEKANY Z BORÓWKAMI

RYŻ ZAPIEKANY Z BORÓWKAMI

Ryż zapiekany na słodko to smak dzieciństwa. Połączenie ryżu, słodkich jabłek i cynamonu tworzyły idealne połączenie. A co myślicie o ryż na słodko, ale z dodatkiem borówek? Obecnie mamy na nie sezon, więc warto korzystać ze świeżych owoców, póki są dostępne w okolicznych warzywniakach i na bazarkach.

RYŻ ZAPIEKANY Z BORÓWKAMI

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • 1 duży banan,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki jogurtu sojowego,
  • 2 łyżeczki dżemu jagodowego,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.

2. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do ugotowanego ryżu, wsypujemy budyń oraz cynamon i mieszamy.

3. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 st. C.

4. Podajemy na ciepło z dodatkiem jogurtu oraz dżemu.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *