SŁODKIE TOSTY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
Styczeń to miesiąc licznych zmian u większości z nas. Pojawią się postanowienia związane z rozwojem osobistym, pracą, aktywności fizyczną i nawykami żywieniowymi. Staramy się wprowadzić zmiany, które pozytywnie mogą wpłynąć na nasze samopoczucie. Bardzo mocno koncentrujemy się na tym, co trafia na nasz talerz i jak możemy urozmaicić naszą dietę, aby posiłki były smaczne, wartościowe, a przede wszystkim pomogły zgubić zbędne kilogramy. Dzisiejsze moje śniadanie to bardzo zdrowe i pyszne tosty na słodko z prażonymi jabłkami.
SŁODKIE TOSTY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
Składniki:
- 3 kromki chleba,
- 1 banan,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1 szklanka jogurtu kokosowego,
- 8 daktyli,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżka margaryny,
- 1 jabłko,
- 1/2 szklanki mrożonych borówek,
- 1 łyżka dżemu truskawkowego,
- 6 kostek czekolady,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
1. Siemię lniane mielimy i zalewamy 4 łyżkami gorącego mleka. Mieszamy i odstawiamy.
2. Banana gnieciemy widelcem, dodajemy kleik z lnu oraz resztę mleka i mieszamy.
3. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie miksujemy z odrobiną jogurtu i cukrem waniliowym. Mieszamy z pozostałym jogurtem.
4. Jabłka kroimy w kostkę, umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cynamonu i prażymy. W razie potrzeby wlewamy odrobinę wody.
5. Borówki podgrzewamy moment w garnku do chwili rozmnożenia.
6. Każdą kromkę chleba kroimy na dwie części i maczamy w masie bananowej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po 3 minuty każdą ze stron.
7. Na talerzu układamy jednego tosta, smarujemy porcją jogurtu, następnie dżemem, przykrywamy kolejnym tostem, jogurt, jabłka, tost, jogurt i borówki. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!