SŁODKIE TOSTY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

SŁODKIE TOSTY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Styczeń to miesiąc licznych zmian u większości z nas. Pojawią się postanowienia związane z rozwojem osobistym, pracą, aktywności fizyczną i nawykami żywieniowymi. Staramy się wprowadzić zmiany, które pozytywnie mogą wpłynąć na nasze samopoczucie. Bardzo mocno koncentrujemy się na tym, co trafia na nasz talerz i jak możemy urozmaicić naszą dietę, aby posiłki były smaczne, wartościowe, a przede wszystkim pomogły zgubić zbędne kilogramy. Dzisiejsze moje śniadanie to bardzo zdrowe i pyszne tosty na słodko z prażonymi jabłkami.

SŁODKIE TOSTY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Składniki:

  • 3 kromki chleba,
  • 1 banan,
  • 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 szklanka jogurtu kokosowego,
  • 8 daktyli,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 1 jabłko,
  • 1/2 szklanki mrożonych borówek,
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego,
  • 6 kostek czekolady,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

1. Siemię lniane mielimy i zalewamy 4 łyżkami gorącego mleka. Mieszamy i odstawiamy.

2. Banana gnieciemy widelcem, dodajemy kleik z lnu oraz resztę mleka i mieszamy.

3. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie miksujemy z odrobiną jogurtu i cukrem waniliowym. Mieszamy z pozostałym jogurtem.

4. Jabłka kroimy w kostkę, umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cynamonu i prażymy. W razie potrzeby wlewamy odrobinę wody.

5. Borówki podgrzewamy moment w garnku do chwili rozmnożenia.

6. Każdą kromkę chleba kroimy na dwie części i maczamy w masie bananowej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po 3 minuty każdą ze stron.

7. Na talerzu układamy jednego tosta, smarujemy porcją jogurtu, następnie dżemem, przykrywamy kolejnym tostem, jogurt, jabłka, tost, jogurt i borówki. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *