TOFUCZNICA Z BOCZNIAKAMI NA GRZANCE

TOFUCZNICA Z BOCZNIAKAMI NA GRZANCE

Jajecznica znana i lubiana prawie przez każdego z nas. Jest to śniadanie, które pojawia się najczęściej w weekendowe poranki. A co powiecie na jajecznice, ale w wegańskiej wersji? Czyli jajecznica bez jajek z tofu. Dodatkiem w mojej wersji są boczniaki, a całość podana jest na grzance z awokado i mini sałatką.

TOFUCZNICA Z BOCZNIAKAMI NA GRZANCE

Składniki:

  • 1 naturalne tofu,
  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli,
  • 4 boczniaki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 kromki chleba,
  • 1/2 sztuki awokado,
  • kilka pomidorów koktajlowych,
  • kilka plastrów zielonego ogórka,
  • garść rukoli,
  • ocet balsamiczny,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1 łyżeczka czarnej soli,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i rzucamy cebulę, podsmażamy.

2. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki i smażymy 4 minut.

3. Na patelnie dodajemy w dłoniach rozdrobnione tofu, podlewamy wodą i smażymy. Dodajemy kurkumę, płatki oraz czarną sól i jeszcze moment smażymy.

4. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i układamy kromki chleba, podsmażamy na chrupko.

5. Widelcem rozgniatamy awokado i dodajemy sól, mieszamy. Na talerzu układamy grzanki, smarujemy pastą z awokado, a następnie tofucznicę.

6. Przygotowujemy mini sałatkę z warzyw, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami. Dekorujemy octem balsamicznym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *