TOFUCZNICA Z BOCZNIAKAMI NA GRZANCE

Jajecznica znana i lubiana prawie przez każdego z nas. Jest to śniadanie, które pojawia się najczęściej w weekendowe poranki. A co powiecie na jajecznice, ale w wegańskiej wersji? Czyli jajecznica bez jajek z tofu. Dodatkiem w mojej wersji są boczniaki, a całość podana jest na grzance z awokado i mini sałatką.
TOFUCZNICA Z BOCZNIAKAMI NA GRZANCE
Składniki:
- 1 naturalne tofu,
- 1 łyżeczka posiekanej cebuli,
- 4 boczniaki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 kromki chleba,
- 1/2 sztuki awokado,
- kilka pomidorów koktajlowych,
- kilka plastrów zielonego ogórka,
- garść rukoli,
- ocet balsamiczny,
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 1 łyżeczka czarnej soli,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i rzucamy cebulę, podsmażamy.
2. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki i smażymy 4 minut.
3. Na patelnie dodajemy w dłoniach rozdrobnione tofu, podlewamy wodą i smażymy. Dodajemy kurkumę, płatki oraz czarną sól i jeszcze moment smażymy.
4. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i układamy kromki chleba, podsmażamy na chrupko.
5. Widelcem rozgniatamy awokado i dodajemy sól, mieszamy. Na talerzu układamy grzanki, smarujemy pastą z awokado, a następnie tofucznicę.
6. Przygotowujemy mini sałatkę z warzyw, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami. Dekorujemy octem balsamicznym.
Smacznego!

