TOSTY Z KREMEM WANILIOWYM
Urozmaicone menu to podstawa zdrowej diety. Warto jeść sezonowo, aby wykorzystać z pełni ich wartości odżywczych i witaminy. Słodkie śniadania każdy z nas chętnie na pewno zje, przed pracą lub wyjściem do szkoły. Tosty najczęściej podajemy na słono, ale w wersji na słodko z owocami i domowym kremem waniliowym, smakują zdecydowanie lepiej niż te na słono.
TOSTY Z KREMEM WANILIOWYM
Składniki:
- 1 bułka żytnia,
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 szklanka skyr sojowy o smaku waniliowym,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka masła roślinnego,
- maliny.
Przygotowanie:
1. Babkę płesznik lub mielone siemię lniane zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na chwilę.
2. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z ksylitolem i dodajemy, wlewamy klej z babki, mieszamy.
3. Bułkę kroimy w kromki i moczymy w przygotowany cieście. Smażymy na niewielkiej ilości roślinnego masła.
4. Skyr przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy cukier waniliowy i miksujemy na krem.
5. Tosty smarujemy jogurtem i podajemy ze świeżymi malinami i posypujemy cynamonem.
Smacznego!