WEGAŃSKI OMLET NA SŁODKO

WEGAŃSKI OMLET NA SŁODKO

Śniadania na słodko bardzo lubią dzieci, ale i dorośli takie śniadanie chętnie zjedzą. Omlet zazwyczaj kojarzy się nam wszystkim z posiłkiem na słono. Na słodko również dobrze smakuje. Polecam spróbować z domowym kremem czekoladowym i świeżymi owocami.

WEGAŃSKI OMLET NA SŁODKO

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • 5 kostek mlecznej czekolady bez cukru,
  • 5 łyżek jogurtu sojowego,
  • 4 śliwki,
  • garść winogron,
  • 1 łyżka orzechów włoskich.

Przygotowanie:

1. Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, ksylitol oraz 1/2 szklanki wody i mieszamy do uzyskania dość gęstego ciasta.

2. Rozgrzewamy patelnie i smażmy omlet.

3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z jogurtem.

4. Omlet smarujemy kremem czekoladowym, podajemy ze śliwkami, winogronem oraz orzechami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *