WEGAŃSKI OMLET NA SŁODKO

Śniadania na słodko bardzo lubią dzieci, ale i dorośli takie śniadanie chętnie zjedzą. Omlet zazwyczaj kojarzy się nam wszystkim z posiłkiem na słono. Na słodko również dobrze smakuje. Polecam spróbować z domowym kremem czekoladowym i świeżymi owocami.
WEGAŃSKI OMLET NA SŁODKO
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- 5 kostek mlecznej czekolady bez cukru,
- 5 łyżek jogurtu sojowego,
- 4 śliwki,
- garść winogron,
- 1 łyżka orzechów włoskich.
Przygotowanie:
1. Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, ksylitol oraz 1/2 szklanki wody i mieszamy do uzyskania dość gęstego ciasta.
2. Rozgrzewamy patelnie i smażmy omlet.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z jogurtem.
4. Omlet smarujemy kremem czekoladowym, podajemy ze śliwkami, winogronem oraz orzechami.
Smacznego!
