WEGAŃSKI OMLET W BAJGLU

WEGAŃSKI OMLET W BAJGLU

Słodkie śniadanie to śniadanie, które zazwyczaj pojawia się u mnie w menu. Owsianki, placuszki, jaglanki to moje faworyty. Ale czasami przychodzą takie dnia, zwłaszcza po treningu, gdy mam ochotę na coś słonego. I tak właśnie było dzisiaj, więc skoczyłam do piekarni po bajgla – na szczęście mam bardzo smaczną piekarnie niedaleko domu. Usmażyłam wegański omlet, bajgla posmarowałam majonezem, dodałam pomidora i wytrawne śniadanie gotowe.

WEGAŃSKI OMLET W BAJGLU

Składniki:

  • 2 bajgle z makiem,
  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • garść rukoli,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • świeża bazylia,
  • pieprz, czarna sól.

Przygotowanie:

1. Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski, dodajemy płatki drożdżowe, czarną sól lub zwykła, pieprz oraz 1/2 szklanki wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. W razie potrzeby, możemy dolać więcej wody.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy ciasto, smażymy po 4 minuty każdą ze stron.

3. Bajgla przekrawamy na pół i każdą stronę smarujemy majonezem, układamy rukolę, plaster pomidora, 3 kwadraty omletu, pomidor, bazylia, rukola i przykrywamy drugą częścią bajgla. W taki sam sposób przygotowujemy kolejnego bajgla.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *