WEGAŃSKI OMLET W BAJGLU

Słodkie śniadanie to śniadanie, które zazwyczaj pojawia się u mnie w menu. Owsianki, placuszki, jaglanki to moje faworyty. Ale czasami przychodzą takie dnia, zwłaszcza po treningu, gdy mam ochotę na coś słonego. I tak właśnie było dzisiaj, więc skoczyłam do piekarni po bajgla – na szczęście mam bardzo smaczną piekarnie niedaleko domu. Usmażyłam wegański omlet, bajgla posmarowałam majonezem, dodałam pomidora i wytrawne śniadanie gotowe.
WEGAŃSKI OMLET W BAJGLU
Składniki:
- 2 bajgle z makiem,
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy,
- 1 pomidor,
- 2 łyżki majonezu wegańskiego,
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- garść rukoli,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- świeża bazylia,
- pieprz, czarna sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski, dodajemy płatki drożdżowe, czarną sól lub zwykła, pieprz oraz 1/2 szklanki wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. W razie potrzeby, możemy dolać więcej wody.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy ciasto, smażymy po 4 minuty każdą ze stron.
3. Bajgla przekrawamy na pół i każdą stronę smarujemy majonezem, układamy rukolę, plaster pomidora, 3 kwadraty omletu, pomidor, bazylia, rukola i przykrywamy drugą częścią bajgla. W taki sam sposób przygotowujemy kolejnego bajgla.
Smacznego!
