WEGAŃSKIE GOFRY Z AQUAFABY

WEGAŃSKIE GOFRY Z AQUAFABY

Bardzo nie lubię marnować jedzenia, i bardzo rzadko cokolwiek z mojej lodówki trafia do śmieci. Zawsze przed wyjściem, czy to do tradycyjnego sklepu, warzywniaka czy nawet drogerii (tam często kupuje mleka roślinne) przygotowuje listę zakupów w notesie, który zawsze ze sobą noszę. Robię to właśnie po to, aby uniknąć wyrzucania nadwyżki zakupionych produktów, które nie zdążę zjeść. Dotyczy to zarówno produktów, którym np. skończyła się data ważności lub warzyw, które zwiędły. Zaczęłam się zastanawiać nad zastosowaniem wody po odsączeniu ciecierzycy, z której przygotowuje hummus lub zupę. Wodę wykorzystuję do przygotowania najczęściej jakiegoś ciasta, która idealnie zastępuje tradycyjną pianę. Dzisiaj nie miałam ochoty nic piec, a woda mi została w lodówce, i pomyślałam, że spróbuję na jej bazie przygotować śniadaniowe gofry. Oczywiście do powstania ciasta nie wystarczyła tylko ubita aquafaba, ale potrzebna był również mąka, dzięki której powstały bardzo puszyste, a jednocześnie chrupiące i smaczne gofry.

WEGAŃSKIE GOFRY Z AQUAFABY

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki kukurydzianej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego,
  • woda po 1 puszcze ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól.

Do podania:

  • 1 szklanka mrożonych malin,
  • 2 łyżki tahini lub innego masła orzechowego,
  • 4 łyżki jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

1. Mąki przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia, kurkumą i solą do miski.

2. Do mąk dodajemy mleko owsiane i cukier, mieszamy.

3. Wodę z solą ubijamy za pomocą miksera na piankę.

4. Piankę z aquafaby dodajemy do miski z mąkami i mlekiem. Łączmy za pomocą łyżki. Odstawiamy na 10 minut.

5. W garnuszku umieszczamy maliny, syrop klonowy oraz cynamon i gotujemy do momentu uzyskania musu owocowego.

6. Gofrownice smarujemy tłuszczem i wlewamy porcję ciasta, pieczemy około 5 minut.

7. Wegańskie gofry z aquafaby podajemy z jogurtem sojowym, musem owocowym oraz tahini.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *