WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Naleśniki są przepyszne, zwłaszcza te na słodko. Ale czy uda się zrobić ciasto bez jajek? Ależ oczywiście. Wystarczy odpowiednio dobrać proporcję mąki, oleju oraz mleka i ciasto wyjdzie Wam idealne. Dopełnieniem smaku może być mus owocowy, w mojej wersji z mrożonych truskawek.
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Składniki:
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżki budyniu waniliowego,
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 szklanki truskawek mrożonych,
- 1 łyżka ksylitolu,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę łączymy z budyniem. Wlewamy mleko oraz olej i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta.
2. Truskawki umieszczamy wraz z ksylitolem w rondelku i gotujemy do uzyskania musu.
3. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Z podanej porcji wychodzi 6 naleśników.
4. Usmażone naleśniki składamy w trójkąty i polewamy musem truskawkowym.
Smacznego!