WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Naleśniki są przepyszne, zwłaszcza te na słodko. Ale czy uda się zrobić ciasto bez jajek? Ależ oczywiście. Wystarczy odpowiednio dobrać proporcję mąki, oleju oraz mleka i ciasto wyjdzie Wam idealne. Dopełnieniem smaku może być mus owocowy, w mojej wersji z mrożonych truskawek.

WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki truskawek mrożonych,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Mąkę łączymy z budyniem. Wlewamy mleko oraz olej i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta.

2. Truskawki umieszczamy wraz z ksylitolem w rondelku i gotujemy do uzyskania musu.

3. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Z podanej porcji wychodzi 6 naleśników.

4. Usmażone naleśniki składamy w trójkąty i polewamy musem truskawkowym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *