ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM
Naleśniki to bardzo proste danie mączne, które smażymy na patelni. A farsz możemy dobrać dowolnie. Dobrze smakują na słodko, jak i słono. Ostatnio przygotowałam dla mojej przyjaciółki właśnie te naleśniki zapiekane z domowym wegańskim twarożkiem i konfiturą ze śliwek. Bardzo jej posmakowały, więc pomyślałam, że i wam przypadną do gustu.
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 naturalne tofu,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżka budyniu waniliowego,
- 4 łyżki mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 kg śliwek,
- 1 łyżka cynamonu,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, wodę, łyżkę oleju, łyżkę ksylitolu, szczypkę soli i miksujemy, do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 15 minut.
2. Tofu rozdrabniamy do pojemnika blendera, dodajemy mleko kokosowe, ksylitol, cukier waniliowy, budyń oraz sok z cytryny i blendujemy na gładki serek.
3. Śliwki rozcinamy na pół, pozbywamy się pestek. Wkładamy do garnka, wsypujemy cynamon i na niewielkim ogniu smażymy przez 20 minut.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki do wykorzystania całego ciasta.
5. Naleśniki smarujemy twarożkiem, zwijamy w ruloniki i układamy na naczyniu żaroodpornym. Wykładamy konfiturę ze śliwek i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!