ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM

Naleśniki to bardzo proste danie mączne, które smażymy na patelni. A farsz możemy dobrać dowolnie. Dobrze smakują na słodko, jak i słono. Ostatnio przygotowałam dla mojej przyjaciółki właśnie te naleśniki zapiekane z domowym wegańskim twarożkiem i konfiturą ze śliwek. Bardzo jej posmakowały, więc pomyślałam, że i wam przypadną do gustu.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 naturalne tofu,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego,
  • 4 łyżki mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 kg śliwek,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, wodę, łyżkę oleju, łyżkę ksylitolu, szczypkę soli i miksujemy, do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 15 minut.

2. Tofu rozdrabniamy do pojemnika blendera, dodajemy mleko kokosowe, ksylitol, cukier waniliowy, budyń oraz sok z cytryny i blendujemy na gładki serek.

3. Śliwki rozcinamy na pół, pozbywamy się pestek. Wkładamy do garnka, wsypujemy cynamon i na niewielkim ogniu smażymy przez 20 minut.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki do wykorzystania całego ciasta.

5. Naleśniki smarujemy twarożkiem, zwijamy w ruloniki i układamy na naczyniu żaroodpornym. Wykładamy konfiturę ze śliwek i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *