KOPYTKA Z WEGAŃSKIMI SKWARKAMI

KOPYTKA Z WEGAŃSKIMI SKWARKAMI

Kopytka lubi chyba każdy z nas, a najbardziej dzieci. Często podawane są na słodko z cukrem i śmietaną lub na słono, z podsmażoną cebulką albo skwarkami. Dzisiaj mam dla Was kopytka, ale z wegańskimi skwarkami. Te skwarki zwierają zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu i są zdrowsze niż te tradycyjne.

KOPYTKA Z WEGAŃSKIMI SKWARKAMI

Składniki:

  • 1 opakowanie kopytek,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 sztuka marchewki,
  • 1 cukinia,
  • pieprz, sól.

Na skwarki:

  • 1/2 kostki naturalnego tofu,
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki.

Przygotowanie:

1. Tofu kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki.

2. Do pokrojonego tofu dodajemy wszystkie składniki i odstawiamy na 10 minut.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę oraz cukinię pokrojone w plastry, posypujemy pieprzem oraz solą i smażmy do miękkości.

4. Z patelni ściągami warzywa i na ich miejsce wrzucamy kopytka i podgrzewamy 5 minut.

5. Na osobną patelnię przekładamy zamarynowane tofu i na dość dużym ogniu smażmy 4 minuty, pilnując, aby się nie spaliło, tylko mocno zarumieniło.

6. Podgrzane kopytka przekładamy na talerz, posypujemy skwarkami i podajemy z warzywami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *