KOPYTKA Z WEGAŃSKIMI SKWARKAMI
Kopytka lubi chyba każdy z nas, a najbardziej dzieci. Często podawane są na słodko z cukrem i śmietaną lub na słono, z podsmażoną cebulką albo skwarkami. Dzisiaj mam dla Was kopytka, ale z wegańskimi skwarkami. Te skwarki zwierają zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu i są zdrowsze niż te tradycyjne.
KOPYTKA Z WEGAŃSKIMI SKWARKAMI
Składniki:
- 1 opakowanie kopytek,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 sztuka marchewki,
- 1 cukinia,
- pieprz, sól.
Na skwarki:
- 1/2 kostki naturalnego tofu,
- 1/2 łyżki wędzonej papryki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki.
Przygotowanie:
1. Tofu kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki.
2. Do pokrojonego tofu dodajemy wszystkie składniki i odstawiamy na 10 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę oraz cukinię pokrojone w plastry, posypujemy pieprzem oraz solą i smażmy do miękkości.
4. Z patelni ściągami warzywa i na ich miejsce wrzucamy kopytka i podgrzewamy 5 minut.
5. Na osobną patelnię przekładamy zamarynowane tofu i na dość dużym ogniu smażmy 4 minuty, pilnując, aby się nie spaliło, tylko mocno zarumieniło.
6. Podgrzane kopytka przekładamy na talerz, posypujemy skwarkami i podajemy z warzywami.
Smacznego!