MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI

Małe, żółte i bardzo smaczne. Takie właśnie są kurki, które obecnie pojawiły się w warzywniakach. Oryginalna ich nazwa to pieprznik jadalny. Chociaż w 90% składają się z wody, to mają wiele cennych wartości odżywczych. Znajdziemy w nich sporą ilość witamin z grupy B, magnezu, wapnia i potasu. Warto włączyć je do diety, zwłaszcza jak jest teraz na nie sezon.

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego,
  • 1 małe opakowanie kurek,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 garście rukoli,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy ale nie przelewamy wodą.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na nim cebulę drobno posiekaną.

3. Kurki myjemy i dodajemy do cebuli wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Smażymy.

4. Do usmażonych kurek dodajemy przyprawy oraz makaron i rukolę, chwilę razem podsmażamy.

5. Gotowe danie przekładamy na talerz.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *