MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI

Małe, żółte i bardzo smaczne. Takie właśnie są kurki, które obecnie pojawiły się w warzywniakach. Oryginalna ich nazwa to pieprznik jadalny. Chociaż w 90% składają się z wody, to mają wiele cennych wartości odżywczych. Znajdziemy w nich sporą ilość witamin z grupy B, magnezu, wapnia i potasu. Warto włączyć je do diety, zwłaszcza jak jest teraz na nie sezon.
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI
Składniki:
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego,
- 1 małe opakowanie kurek,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 sztuki czerwonej papryki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 garście rukoli,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy ale nie przelewamy wodą.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na nim cebulę drobno posiekaną.
3. Kurki myjemy i dodajemy do cebuli wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Smażymy.
4. Do usmażonych kurek dodajemy przyprawy oraz makaron i rukolę, chwilę razem podsmażamy.
5. Gotowe danie przekładamy na talerz.
Smacznego!
