OBIAD JEDNOGARNOWY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Fasolka szparagowa znana jest i pewnie lubiana przez większość z nas. To młode, niedojrzałe owoce fasoli zwyczajnej. W naszych domach często podawana jest w towarzystwie podsmażonej na maśle bułce tartej. Jednak takiej formy nie poleca, ponieważ jest to ogromna dawka kalorii i tłuszczy. Proponuje fasolkę wykorzystać jako główny składnik obiadu jednogarnowego.
OBIAD JEDNOGARNOWY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki:
- 1 szklanka makaronu,
- 2 garście fasolki szparagowej,
- 1/2 czerwonej papryki,
- kawałek białej części por,
- 1 szklanka fasoli białej konserwowej,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki mleka owsianego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy na pół.
2. Paprykę kroimy w kostkę, a por drobno siekamy.
3. Do garnka wkładamy makaron, papryka, fasolkę szparagową, por. Wlewamy oba mleka, przyprawy i pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy 20 minut.
4. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę biała oraz płatki drożdżowe. Chwilę razem podgrzewamy.
5. Podajemy na ciepło, posypane ziołami
Smacznego!