ROZGRZEWAJĄCY GULASZ Z CIECIERZYCY

ROZGRZEWAJĄCY GULASZ Z CIECIERZYCY

Po całym dniu poza domem marzymy o wygodnych ubraniach, pysznej herbacie i rozgrzewającym posiłku, zwłaszcza w okresie zimowym. W ciągu zawsze mamy sporo spraw do załatwienia na głowie i często nasze menu opiera się o gotowe kanapki, jogurty lub batony. Mój gulasz z ciecierzycy jest idealnym pomysłem na zimowy obiad dla zapracowanych.

ROZGRZEWAJĄCY GULASZ Z CIECIERZYCY

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 szklanka pomidorów z puszki,
  • 1 szklanka ciecierzycy ze słoika,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 8 łyżek kaszy bulgur,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 1 łyżeczka posiekanego pora,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki jogurtu sojowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy szczyptę soli, wlewamy szklankę wody i gotujemy do miękkości.

2. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, paprykę również w kostkę.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz por i chwilę podsmażamy.

4. Do posmażonego pora z czosnkiem dodajemy warzywa i smażymy 3 minut.

5. Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki, mleko kokosowe, starty na tartce imbir oraz pozostałe przyprawy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut.

6. Po tym czasie dodajemy przepłukaną na sitku ciecierzycę oraz sok z cytryny i gotujemy 5 minut.

7. Podajemy na ciepło z ugotowaną kaszą oraz jogurtem.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *