ROZGRZEWAJĄCY GULASZ Z CIECIERZYCY

Po całym dniu poza domem marzymy o wygodnych ubraniach, pysznej herbacie i rozgrzewającym posiłku, zwłaszcza w okresie zimowym. W ciągu zawsze mamy sporo spraw do załatwienia na głowie i często nasze menu opiera się o gotowe kanapki, jogurty lub batony. Mój gulasz z ciecierzycy jest idealnym pomysłem na zimowy obiad dla zapracowanych.
ROZGRZEWAJĄCY GULASZ Z CIECIERZYCY
Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 żółta papryka,
- 1 szklanka pomidorów z puszki,
- 1 szklanka ciecierzycy ze słoika,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 8 łyżek kaszy bulgur,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek imbiru,
- 1 łyżeczka posiekanego pora,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżki jogurtu sojowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy szczyptę soli, wlewamy szklankę wody i gotujemy do miękkości.
2. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, paprykę również w kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz por i chwilę podsmażamy.
4. Do posmażonego pora z czosnkiem dodajemy warzywa i smażymy 3 minut.
5. Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki, mleko kokosowe, starty na tartce imbir oraz pozostałe przyprawy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut.
6. Po tym czasie dodajemy przepłukaną na sitku ciecierzycę oraz sok z cytryny i gotujemy 5 minut.
7. Podajemy na ciepło z ugotowaną kaszą oraz jogurtem.
Smacznego!
