ZIELONE SZPARAGI W SOSIE SEROWYM
Sezon na szparagi w pełnym rozkwicie, więc żal z tego nie skorzystać. Uwielbiam je, zwłaszcza te zielone. Szparagi mają to do siebie, że mają bardzo delikatny smak, więc wystarczy je lekko przyprawić solą oraz pieprzem i posmakują każdemu. Najczęściej podaje się je podsmażone z sosem holenderskim. Ale jak wiecie, ja i klasyk to sprzeczność. Dlatego mam dla Was inną propozycję. Szparagi z dodatkiem wegańskiego sosu serowego, posmakują za pewne każdemu.
ZIELONE SZPARAGI W SOSIE SEROWYM
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 1 kostka naturalnego tofu,
- 2 łyżki masła roślinnego,
- 1 szklanka jogurtu sojowego,
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 2 kromki chleba,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i kroimy na pół.
2. Na patelni rozgrzewamy margaryną i wrzucamy szparagi oraz tofu pokrojone w kostkę. Smażymy 10 minut z dodatkiem soli.
3. W garnku umieszczamy jogurt sojowy, płatki drożdżowe oraz sól i pieprz. Gotujemy na niedużym ogniu przez 5 minut.
4. Usmażone szparagi przekładamy na talerz, polewamy sosem serowym i podajemy z grzanką.
Smacznego!