BISZKOPT Z KREMEM JOGURTOWYM I BRZOSKWINIAMI

BISZKOPT Z KREMEM JOGURTOWYM I BRZOSKWINIAMI

Na różne okazje przygotowujemy ciasto. Szarlotka na odwiedziny przyjaciół, drożdżowe bułeczki na spotkanie z rodziną, a tort dla babci lub mamy na urodziny. Oczywiście piękny i bardzo smaczny tort zamówicie w ulubionej cukierni lub piekarni. Ale również możecie przygotować pyszny biszkopt z dużo lżejszym kremem, niż ten na bazie śmietanki lub mleka kokosowego w domu. Moja propozycja to biszkopt z kremem na bazie wegańskich jogurtów greckich i z brzoskwiniami.

BISZKOPT Z KREMEM JOGURTOWYM I BRZOSKWINIAMI

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.

Na krem:

  • 400g wegańskiego jogurtu greckiego,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 2 łyżeczki agaru,
  • 5 kropli olejku waniliowego,
  • 6 połówek brzoskwiń z syropu + 2 do dekoracji,
  • 5 kostek wegańskiej czekolady,
  • 3 łyżki syropu z brzoskwiń,
  • 1/2 szklanki mleka sojowego,

Przygotowanie:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski. Mleko sojowe mieszamy z octem jabłkowym i odstawiamy na 10 minut.
  2. W osobnej misce ucieramy ksylitol oraz olej. Stopniowo na zmianę wlewamy mleko i przesianą mąkę. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
  3. Upieczony i przestudzony biszkopt dzielimy na dwie równe części.
  4. W garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy agar, mieszamy trzepaczką. Gotujemy 2-3 minuty, aż agar się rozpuści.
  5. Jogurt ucieramy z ksylitolem, wlewamy olejek oraz stopniowo przestudzony agar, stale ucierając.
  6. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy łyżką.
  7. Jedną część biszkoptu przekładamy do okrągłej blaszki, nasączamy syropem połączonym z wodą, smarujemy większą cześć masy, przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy, smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy brzoskwiniami i rozpuszczoną czekoladą.
  8. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *