BISZKOPT Z KREMEM JOGURTOWYM I BRZOSKWINIAMI

Na różne okazje przygotowujemy ciasto. Szarlotka na odwiedziny przyjaciół, drożdżowe bułeczki na spotkanie z rodziną, a tort dla babci lub mamy na urodziny. Oczywiście piękny i bardzo smaczny tort zamówicie w ulubionej cukierni lub piekarni. Ale również możecie przygotować pyszny biszkopt z dużo lżejszym kremem, niż ten na bazie śmietanki lub mleka kokosowego w domu. Moja propozycja to biszkopt z kremem na bazie wegańskich jogurtów greckich i z brzoskwiniami.
BISZKOPT Z KREMEM JOGURTOWYM I BRZOSKWINIAMI
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól.
Na krem:
- 400g wegańskiego jogurtu greckiego,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 2 łyżeczki agaru,
- 5 kropli olejku waniliowego,
- 6 połówek brzoskwiń z syropu + 2 do dekoracji,
- 5 kostek wegańskiej czekolady,
- 3 łyżki syropu z brzoskwiń,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
Przygotowanie:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski. Mleko sojowe mieszamy z octem jabłkowym i odstawiamy na 10 minut.
- W osobnej misce ucieramy ksylitol oraz olej. Stopniowo na zmianę wlewamy mleko i przesianą mąkę. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
- Upieczony i przestudzony biszkopt dzielimy na dwie równe części.
- W garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy agar, mieszamy trzepaczką. Gotujemy 2-3 minuty, aż agar się rozpuści.
- Jogurt ucieramy z ksylitolem, wlewamy olejek oraz stopniowo przestudzony agar, stale ucierając.
- Do masy dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy łyżką.
- Jedną część biszkoptu przekładamy do okrągłej blaszki, nasączamy syropem połączonym z wodą, smarujemy większą cześć masy, przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy, smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy brzoskwiniami i rozpuszczoną czekoladą.
- Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
