MAKARON W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWYM

Polacy podobnie jak Włosi uwielbiają pizzę i makarony. To właśnie te dania cieszą się największą popularnością i coraz więcej możemy spotkać restauracji, które nasze kubki smakowe przenoszą do słonecznej Toskanii, czy klimatycznego Rzymu. Dlatego i ja mam dla was przepis na pyszny makaron w kremowym sosie i grillowanym tofu.
MAKARON W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
- 1 szklanka makaronu muszelki,
- 1 naturalne tofu,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka masła roślinnego,
- 1/2 sztuki cukinii,
- 1 szklanka passaty pomidorowej,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- kiełki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:.
1. Tofu kroimy w plastry, posypujemy solą i smażymy z obu stron na łyżce oliwy.
2. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło, następnie posiekany czosnek i pokrojoną cukinie. Smażymy 5 minut.
3. Po tym czasie wlewamy passatę oraz mleko kokosowe, przyprawy i gotujemy kolejne kilka minut.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy na patelnię. Wszystko razem mieszamy.
5. Gotowe danie przekładamy na talerz, układamy usmażone tofu i podajemy z kiełkami.
Smacznego!

