SŁODKIE PLACUSZKI Z CZEKOLADĄ

Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie śniadania na słodko, to ten przepis jest dla was. Placuszki z niego wychodzą bardzo miękkie, delikatne, a do tego bogate w pyszną czekoladę. Takie śniadanie możecie zabrać ze sobą do pracy lub spakować dzieciom do szkoły, smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam podać z borówkami i dżemem z aronii.
SŁODKIE PLACUSZKI Z CZEKOLADĄ
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 6 kostek wegańskiej czekolady,
- garść borówek,
- 2 łyżki dżemu z aronii,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy mąkę, ksylitol, proszę do pieczenia i mieszamy.
2. Wlewamy łyżkę oleju, mleko i mieszamy do uzyskania dość gęstego ciasta.
3. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję ciasta, smażmy po 3 minuty, każdą ze stron.
5. Podajemy z borówkami i dżemem.
Smacznego!

