ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM I PIECZARKAMI

Bardzo lubimy ziemniaki i często pojawiają się na naszych talerzach, jako dodatek do dania głównego. Stawiamy na klasyczne ziemniaki z wody, czasami jest to puree lub samodzielnie przygotowane kopytka, czy też kluski śląskie. A co myślicie o ziemniakach gotowanych w mundurkach i podanych z wegańskim twarożkiem oraz pieczarkami? Jeśli lubicie takie połączenia, to zapraszam po przepis.
ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM I PIECZARKAMI
Składniki:
- 3 większe ziemniaki,
- 1 naturalne tofu,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do dekoracji,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 6 łyżek naturalnego jogurtu sojowego,
- 10 pieczarek,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, szczypiorek, sok z cytryny, pieprz oraz sól. Mieszamy i odstawiamy.
2. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i przecinamy na pół.
3. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, smażymy na rozgrzanym oleju z sosem sojowym do miękkości.
4. Na połówki ziemniaków wykładamy twarożek oraz pieczarki, posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

