ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM I PIECZARKAMI

ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM I PIECZARKAMI

Bardzo lubimy ziemniaki i często pojawiają się na naszych talerzach, jako dodatek do dania głównego. Stawiamy na klasyczne ziemniaki z wody, czasami jest to puree lub samodzielnie przygotowane kopytka, czy też kluski śląskie. A co myślicie o ziemniakach gotowanych w mundurkach i podanych z wegańskim twarożkiem oraz pieczarkami? Jeśli lubicie takie połączenia, to zapraszam po przepis.

ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM I PIECZARKAMI

Składniki:

  • 3 większe ziemniaki,
  • 1 naturalne tofu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do dekoracji,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 łyżek naturalnego jogurtu sojowego,
  • 10 pieczarek,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, szczypiorek, sok z cytryny, pieprz oraz sól. Mieszamy i odstawiamy.

2. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i przecinamy na pół.

3. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, smażymy na rozgrzanym oleju z sosem sojowym do miękkości.

4. Na połówki ziemniaków wykładamy twarożek oraz pieczarki, posypujemy szczypiorkiem.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *