BROKUŁOWA SAŁATKA Z SOSEM CZOSNKOWYM
Wielkanoc to święta, w które dzień zaczynamy od wspólnego śniadania. A stół ugina się od samych pyszności. Zaczynając żurkiem, kontynuując pastami, pasztetami z uwzględnieniem dobrej jakości pieczywa i na końcu deserem. Ale ważne jest też to, aby pamiętać o warzywach, nawet w takim świątecznym dniu. Proponuje spróbować sałatki z brokuła i sosem czosnkowym.
BROKUŁOWA SAŁATKA Z SOSEM CZOSNKOWYM
Składniki:
- 1 nieduży brokuł,
- puszka kukurydzy,
- 2 czerwone papryki,
- 1 kostka naturalnego tofu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka suszonej: bazylii oraz oregano,
- pieprz, sól.
Sos:
- 2 łyżki wegańskiego majonezu,
- 2 łyżki jogurtu sojowego,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Olej łączymy z ziołami, pieprzem oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i odstawiamy na 2h do lodówki.
2. Składniki na sos łączymy ze sobą i odstawiamy.
3. Brokuł gotujemy, a paprykę kroimy w kostkę.
4. Układamy warstwy: kukurydza, papryka, tofu, brokuł i polewamy sosem. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!