BROKUŁOWA SAŁATKA Z SOSEM CZOSNKOWYM

BROKUŁOWA SAŁATKA Z SOSEM CZOSNKOWYM

Wielkanoc to święta, w które dzień zaczynamy od wspólnego śniadania. A stół ugina się od samych pyszności. Zaczynając żurkiem, kontynuując pastami, pasztetami z uwzględnieniem dobrej jakości pieczywa i na końcu deserem. Ale ważne jest też to, aby pamiętać o warzywach, nawet w takim świątecznym dniu. Proponuje spróbować sałatki z brokuła i sosem czosnkowym.

BROKUŁOWA SAŁATKA Z SOSEM CZOSNKOWYM

Składniki:

  • 1 nieduży brokuł,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 kostka naturalnego tofu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka suszonej: bazylii oraz oregano,
  • pieprz, sól.

Sos:

  • 2 łyżki wegańskiego majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Olej łączymy z ziołami, pieprzem oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i odstawiamy na 2h do lodówki.

2. Składniki na sos łączymy ze sobą i odstawiamy.

3. Brokuł gotujemy, a paprykę kroimy w kostkę.

4. Układamy warstwy: kukurydza, papryka, tofu, brokuł i polewamy sosem. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *