MAZUREK Z KREMEM ORZECHOWYM I PISTACJAMI
Każde święto ma potrawę, która je identyfikuje. W trakcie świąt obchodzonych zimą najczęściej jemy pierogi, pijemy barszcz i wcinamy makowiec oraz piernik. W Wielkanoc skupiamy się na przeróżnych sałatkach, babka i mazurkach. Nie ukrywam, że mazurki to moja słabość i jakbym mogła, to cały zjadłam bym sama. Ale niestety muszę się dzielić z innymi. Mazurek z kremem orzechowym pierwszy raz przygotowywałam, ale myślę, że chyba nie ma osoby na świecie, która nie lubi masła orzechowego i pistacji.
MAZUREK Z KREMEM ORZECHOWYM I PISTACJAMI
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 kostkę margaryny,
- 2 łyżki jogurtu kokosowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- ulubione bakalie,
- garść pistacji,
- sól.
Na krem:
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżka posiekanych pistacji,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i za pomocą noża siekamy.
2. Do posiekanej margaryny z mąką dodajemy sól oraz jogurt i zagniatamy ciasto.
3. Z ciasta zagniatamy kulkę i umieszczamy na 30 minut w lodówce.
4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt pisanki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
5. Masło orzechowe łączymy z solą, pistacjami oraz syropem klonowym za pomocą trzepaczki lub blendera.
6. Schłodzony spód smarujemy kremem orzechowym, dekorujemy według uznania. Ja kwiatki przygotowałam z rodzynek, żurawiny, skórki pomarańczy oraz płatków migdałów, a gałązki z posiekanych pistacji.
Smacznego!