MAZUREK Z KREMEM ORZECHOWYM I PISTACJAMI

MAZUREK Z KREMEM ORZECHOWYM I PISTACJAMI

Każde święto ma potrawę, która je identyfikuje. W trakcie świąt obchodzonych zimą najczęściej jemy pierogi, pijemy barszcz i wcinamy makowiec oraz piernik. W Wielkanoc skupiamy się na przeróżnych sałatkach, babka i mazurkach. Nie ukrywam, że mazurki to moja słabość i jakbym mogła, to cały zjadłam bym sama. Ale niestety muszę się dzielić z innymi. Mazurek z kremem orzechowym pierwszy raz przygotowywałam, ale myślę, że chyba nie ma osoby na świecie, która nie lubi masła orzechowego i pistacji.

MAZUREK Z KREMEM ORZECHOWYM I PISTACJAMI

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 kostkę margaryny,
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • ulubione bakalie,
  • garść pistacji,
  • sól.

Na krem:

  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka posiekanych pistacji,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i za pomocą noża siekamy.

2. Do posiekanej margaryny z mąką dodajemy sól oraz jogurt i zagniatamy ciasto.

3. Z ciasta zagniatamy kulkę i umieszczamy na 30 minut w lodówce.

4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt pisanki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

5. Masło orzechowe łączymy z solą, pistacjami oraz syropem klonowym za pomocą trzepaczki lub blendera.

6. Schłodzony spód smarujemy kremem orzechowym, dekorujemy według uznania. Ja kwiatki przygotowałam z rodzynek, żurawiny, skórki pomarańczy oraz płatków migdałów, a gałązki z posiekanych pistacji.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *