PASTA A’LA JAJECZNA
Wielkanoc już zapasem. Czas pomyśleć o menu na to święto. Pasta à la jajeczna to najprostsza i najsmaczniejsza pasta, jaką można przygotować na śniadanie wielkanocne. Dopełnieniem smaku jest świeży koper, którego nie może zabraknąć.
PASTA A’LA JAJECZNA
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1/2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
- 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego,
- 1 łyżeczka czarnej soli,
- pieprz.
Dodatki:
- kilka kromek pieczywa,
- drobno posiekany koperek.
Przygotowanie:
1. Ciecierzyce odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Wypłukaną ciecierzycę wrzucamy do miski i za pomocą widelca rozgniatamy, ale nie na bardzo gładką papkę.
3. Do rozgniecionej ciecierzycy dodajemy drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i za pomocą łyżki łączymy ze sobą.
4. Kromki chleba smarujemy masłem roślinnym, a następnie pastą i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego!