PASTA Z PIECZONYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ

PASTA Z PIECZONYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. A to znak, że czas rozpocząć przygotowania menu na ten czas. Oczywiście tradycyjnie na każdym stole pojawi się żurek, sałatka jarzynowa oraz pyszny mazurek. Poza tradycyjnymi potrawami proponujemy delikatnie poeksperymentować i zaproponować swoim gościom coś nowego. Idealnie na tę okazję sprawdzi się past z całą ciecierzycą i pieczonych warzyw.

PASTA Z PIECZONYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ

Składniki:

  • 1 bagietka,
  • 2 szklanki ciecierzycy ze słoika,
  • 1 bakłażan,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 główka czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pęczek natki z pietruszki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Paprykę, bakłażana oraz główkę czosnku przekrawamy na pół, polewamy 1 łyżką oliwy, posypujemy solą i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.

2. Przestudzone warzywa drobno kroimy, przekładamy do miski, wciskamy upieczony czosnek, dodajemy posiekaną natkę, ciecierzycę, przyprawy, oliwę i mieszamy.

3. Podajemy z bagietką.

Smacznego!



3 thoughts on “PASTA Z PIECZONYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *