PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI I BOCZNIAKÓW
Nic tak nigdy mnie nie cieszy, jak zadowolone pyszczki moich bliskich przy wielkanocnym stole, gdy zajadają moje potrawy. W tym roku odpuściłam przygotowanie domowych kiełbasek, a skupiłam się na sałatkach, pastach i pasztecie. W tamtym roku, właśnie bardzo brakowało mi takiego domowego pasztetu, który mogłabym zjeść z ćwikłą przygotowaną przez moją mamę. W sumie nigdy nie robiłam żadnego z fasolą i ciecierzycą, jako wspólne połączenie, wiec przyszedł czas na test. Pasztet z białej fasoli i boczniaków w połączeniu z ciecierzycą, wyszedł bardzo smaczny.
PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI I BOCZNIAKÓW
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli,
- 4 łyżki ciecierzycy ze słoika,
- 1 opakowanie boczniaków,
- pół małej cebuli,
- ząbek czosnku,
- kieliszek koniaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki płatków jaglanych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Fasolę oraz ciecierzycę odcedzamy z zalewy na siku, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę.
3. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy posiekane boczniaki, wlewamy koniak, sos sojowy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i smażymy razem przez 10 minut.
4. W pojemniku blendera umieszczamy fasolę, ciecierzycę, boczniaki ale bez ziela angielskiego oraz liści laurowych, płatki jaglane oraz pozostałe przyprawy i olej. Miksujemy na dość gładką masę.
5. Masę na pasztet przekładamy do foremki papierowej i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut.
6. Pasztet studzimy i podajemy z ulubionym pieczywem i chrzanem lub ćwikłą.
Smacznego!