PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI I BOCZNIAKÓW

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI I BOCZNIAKÓW

Nic tak nigdy mnie nie cieszy, jak zadowolone pyszczki moich bliskich przy wielkanocnym stole, gdy zajadają moje potrawy. W tym roku odpuściłam przygotowanie domowych kiełbasek, a skupiłam się na sałatkach, pastach i pasztecie. W tamtym roku, właśnie bardzo brakowało mi takiego domowego pasztetu, który mogłabym zjeść z ćwikłą przygotowaną przez moją mamę. W sumie nigdy nie robiłam żadnego z fasolą i ciecierzycą, jako wspólne połączenie, wiec przyszedł czas na test. Pasztet z białej fasoli i boczniaków w połączeniu z ciecierzycą, wyszedł bardzo smaczny.

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI I BOCZNIAKÓW

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 4 łyżki ciecierzycy ze słoika,
  • 1 opakowanie boczniaków,
  • pół małej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • kieliszek koniaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki płatków jaglanych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Fasolę oraz ciecierzycę odcedzamy z zalewy na siku, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę.

3. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy posiekane boczniaki, wlewamy koniak, sos sojowy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i smażymy razem przez 10 minut.

4. W pojemniku blendera umieszczamy fasolę, ciecierzycę, boczniaki ale bez ziela angielskiego oraz liści laurowych, płatki jaglane oraz pozostałe przyprawy i olej. Miksujemy na dość gładką masę.

5. Masę na pasztet przekładamy do foremki papierowej i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut.

6. Pasztet studzimy i podajemy z ulubionym pieczywem i chrzanem lub ćwikłą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *