SAŁATKA Z SELERA KONSERWOWEGO, ANANASA I KUKURYDZY

SAŁATKA Z SELERA KONSERWOWEGO, ANANASA I KUKURYDZY

Wydaje mi się, że jeszcze nie tak dawno zbierałam inspiracje na święta Bożego Narodzenia i się nimi z Wami dzieliłam. A już za chwilę będziemy mieli Wielkanoc. Ja nie wiem jak to się dzieje, ale chyba nasze zegarki mają jakieś turbo przyśpieszenie. Jestem zdecydowanie zwolenniczką tych zimowych świąt, bo rządzą na stole pyszne pierogi i kutia, które uwielbiam. Natomiast Wielkanocne bywają wyzwaniem kulinarnym, bo jednak to święta oparte na jajach, majonezie i białej kiełbasie, którą u mnie w domu wszyscy się zajadają. Na szczęście z dostępnych na rynku produktów, jestem w stanie wyczarować domową białką kiełbasę z fasoli, a jajka przygotować z aquafaby. W moim domu znajdują się poza mną zwolennicy sałatkę, więc i one u nas goszczą. W tym roku stawiam na tradycyjne sałatki, ale w wegańskiej wersji. Taka właśnie jest sałatka z selera konserwowego, ananasa i kukurydzany, która w oryginalnym przepisie ma kurczak wędzonego, więc ja go zastąpiłam wędzonym tofu. Efekt musicie ocenić sami, według mnie smakuje bardzo dobrze.

SAŁATKA Z SELERA KONSERWOWEGO, ANANASA I KUKURYDZY

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • 1/2 kostki wędzonego tofu,
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Seler wraz z kukurydzą odcedzamy z zalewy na sitku.

2. Plastry ananasa kroimy w mniejszą kostkę.

3. Do miski przekładamy seler z kukurydzą, dodajemy ananasa oraz tofu pokrojone w kostkę.

4. Majonez wraz z solą i pieprzem mieszamy w osobnej misce i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

5. Wszystko razem za pomocą łyżki mieszamy i odstawimy na 1h do lodówki.

6. Gotową sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *