SERNIK KOKOSOWY Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ
Nie ma nic lepsze na wielkanocnym stole jak domowe ciasta. Tradycyjnie w każdym domu pojawia się babka, czy to marmurkowa, czy piaskowa. Ale nie może zabraknąć również pysznego domowego sernika. Dzisiaj polecam przepis na sernik kokosowy z polewą czekoladową.
SERNIK KOKOSOWY Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ
Składniki:
- 2 kostki naturalnego tofu,
- 1 szklanka jogurtu kokosowego,
- 4 łyżki wiórek kokosowych,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka mleka sojowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Kostki tofu rozdrabniamy dłońmi i umieszczamy w pojemniku blendera.
2. Do rozdrobnionego tofu dodajemy jogurt kokosowy, cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz sól i miksujemy na gładką masę.
3. Do masy serowej dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
4. Gotową masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 minut.
5. Serniki po upieczeniu zostawiamy jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku.
6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka.
7. Upieczony sernik kokosowy polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!