SERNIK KOKOSOWY Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ

SERNIK KOKOSOWY Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ

Nie ma nic lepsze na wielkanocnym stole jak domowe ciasta. Tradycyjnie w każdym domu pojawia się babka, czy to marmurkowa, czy piaskowa. Ale nie może zabraknąć również pysznego domowego sernika. Dzisiaj polecam przepis na sernik kokosowy z polewą czekoladową.

SERNIK KOKOSOWY Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ

Składniki:

  • 2 kostki naturalnego tofu,
  • 1 szklanka jogurtu kokosowego,
  • 4 łyżki wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka mleka sojowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Kostki tofu rozdrabniamy dłońmi i umieszczamy w pojemniku blendera.

2. Do rozdrobnionego tofu dodajemy jogurt kokosowy, cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz sól i miksujemy na gładką masę.

3. Do masy serowej dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.

4. Gotową masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 minut.

5. Serniki po upieczeniu zostawiamy jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku.

6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka.

7. Upieczony sernik kokosowy polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *