WEGAŃSKA TARTA Z KREMEM ORZECHOWYM
Nie ma to jak domowe wypieki na przeróżne okazje. Powiem Wam, że ja szczerze nie jestem jakąś wielką fanką pieczenia. Zdecydowanie lepiej wychodzi mi gotowanie niż pieczenie. Ale po zrobieniu tej tarty, chyba zmienię zdanie. I zacznę częściej to robić, bo ta tarta wyszła obłędna.
WEGAŃSKA TARTA Z KREMEM ORZECHOWYM
Składniki:
Na spód:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej,
- 1/4 mąki ziemniaczanej,
- 240g margaryny,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.
Krem:
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego,
- 2 łyżki budyniu waniliowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Dodatki:
- 3 łyżki dżemu jagodowego,
- 1 szklanka borówek.
Przygotowanie:
1. Mąki przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1h.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim okrągła blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Orzechy odcedzamy i umieszczamy w kielichu blendera, miksujemy na gładki krem.
5. Podpieczony spód studzimy, a następnie smarujemy dżemem, wykładamy krem oraz borówki i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Podajemy wystudzone.
Smacznego!