WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM DAKTYLOWYM 

WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM DAKTYLOWYM 

Ciastem którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest na pewno mazurek. Kruchy spód, delikatny krem i bakalie. Wszystko razem smakuję na prawdę dobrze, nie jest to skomplikowane ciasto więc na pewno każdemu się uda- nie trzeba tutaj nic ucierać, długo czekać i używać dużej ilości różnych składników. Nie każdy ma artystyczne zdolności, ale na pewno każdemu uda się zrobić kwiatka z moreli suszonych i migdałów- nic skomplikowanego a ucieszy nie jednego gościa, który nas odwiedzi w czasie świąt.

WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM DAKTYLOWYM

Składniki na prostokątną blaszkę 30×20: 

  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 250g margaryny roślinnej,
  • 1/2 łyżki ksylitolu,
  • 4 łyżki mleka ryżowego,
  • szczypta soli.

Składniki na krem daktylowy: 

  • 1 szklanka daktyli zalanych gorącą wodą,
  • 1 łyżki masła orzechowego,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • bakalie do dekoracji.

Przygotowanie: 

1. Mąki przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy sól oraz margarynę i za pomocą noża wszystko siekamy. Stopniowo dodajemy mleko a następnie zagniatamy ciasto w kulkę. Gotowe ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce.

2. Z daktyli wylewamy wodę i wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy masło orzechowe oraz całą gęstą część mleka kokosowego i 4 łyżki rzadkiej części. Blendujemy na gładki krem. 

3. Ciasto rozwałkujemy na dość cienki placek, pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

4. Upieczone ciasto chłodzimy, następnie smarujemy wcześnie przygotowanym kremem. Dekorujemy wedle uznania. Ja wybrałam morele suszone oraz migdały.

Smacznego! 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *