WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM DAKTYLOWYM
Ciastem którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest na pewno mazurek. Kruchy spód, delikatny krem i bakalie. Wszystko razem smakuję na prawdę dobrze, nie jest to skomplikowane ciasto więc na pewno każdemu się uda- nie trzeba tutaj nic ucierać, długo czekać i używać dużej ilości różnych składników. Nie każdy ma artystyczne zdolności, ale na pewno każdemu uda się zrobić kwiatka z moreli suszonych i migdałów- nic skomplikowanego a ucieszy nie jednego gościa, który nas odwiedzi w czasie świąt.
WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM DAKTYLOWYM
- 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 1/2 szklanki mąki kokosowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 250g margaryny roślinnej,
- 1/2 łyżki ksylitolu,
- 4 łyżki mleka ryżowego,
- szczypta soli.
Składniki na krem daktylowy:
- 1 szklanka daktyli zalanych gorącą wodą,
- 1 łyżki masła orzechowego,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- bakalie do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Mąki przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy sól oraz margarynę i za pomocą noża wszystko siekamy. Stopniowo dodajemy mleko a następnie zagniatamy ciasto w kulkę. Gotowe ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
2. Z daktyli wylewamy wodę i wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy masło orzechowe oraz całą gęstą część mleka kokosowego i 4 łyżki rzadkiej części. Blendujemy na gładki krem.
3. Ciasto rozwałkujemy na dość cienki placek, pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
4. Upieczone ciasto chłodzimy, następnie smarujemy wcześnie przygotowanym kremem. Dekorujemy wedle uznania. Ja wybrałam morele suszone oraz migdały.
Smacznego!