WIELKANOCNY PASZTET Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

WIELKANOCNY PASZTET Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

Wielkanoc to aromatyczny żurek, pyszna sałatka jarzynowa oraz cudnie wyglądający mazurek i słodka babka. Ale na takim stole nie może zabraknąć domowego pasztetu. Chociaż większość z nas pasztet kojarzy z kombinacją przeróżnych mięs, to jednak ja mam dla was propozycję na pasztet warzywny z soczewicą.

WIELKANOCNY PASZTET Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 większy bakłażan,
  • 1 większa marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 cebuli,
  • 7 pieczarek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy nożem i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

2. Marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę i pieczarki siekamy.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, dodajemy pozostałe warzywa, wlewamy sos sojowy i smażymy przez 10 minut.

4. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

5. Siemię lniane mielimy i zalewamy 4 łyżkami gorącej wody, dostawiamy na 5 minut.

6. Miąższ z bakłażana przekładamy do pojemnika blendera, soczewicę, usmażone warzywa, siemię lniane, płatki owsiane oraz przyprawy i blendujemy.

7. Powstałą masę przekładamy do keksów, posypujmy pestkami dyni i pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni.

8. Podajemy na pieczywie z ogórkiem konserwowym.

    Smacznego!



    23 thoughts on “WIELKANOCNY PASZTET Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA”

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *