WYTRAWNA TARTA Z DYNIĄ I CUKINIĄ
Został tydzień do świąt, więc to dobry czas na planowanie potraw, które znajdą się na wigilijnym stole. Oczywiście na liście mamy tradycyjne potrawy, które zawsze są z nami. Ale coraz to częściej eksperymentujemy w kuchni i częstujemy naszych gości nowymi daniami. Dzisiaj mam dla was przepis na wytrawną tartę z wegańskim farszem.
WYTRAWNA TARTA Z DYNIĄ I CUKINIĄ
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 kostki margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- sól.
Na farsz:
- 1 naturalne tofu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 5 łyżek mąki z ciecierzycy,
- 1/3 szklanki mleka sojowego,
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 1 łyżka czarnej soli,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 mała dynia,
- 1 cukinia,
- 1 łyżeczka posiekanego kopru,
- ząbek czosnku,
- pieprz.
Do podania:
- rukola,
- orzechy włoskie,
- ocet balsamiczny.
Przygotowanie:
1. Dynię kroimy w paski, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą i pieczemy 20 minut. Upieczoną kroimy w kostkę.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą na blat, dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy stopniowo mleko i zagniatamy ciasto.
3. Blaszkę na tartę smarujemy margaryną i wyklejamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut, w temperaturze 180 stopni.
4. Mleko w szklance łączymy z mąką, płatkami, solą oraz olejem i mieszamy.
5. Tofu rozdrabniamy do pojemnika blendera, dodajemy czosnek oraz wlewamy zawartość szklanki i miksujemy. Dodajemy posiekany koper i mieszamy łyżka.
6. Na popieczony spód wlewamy masę, układamy cukinię i pieczemy 20 minut. Po tym czasie układamy dynię i pieczemy kolejne 10 minut.
7. Podajemy z rukolą, orzechami włoskimi i octem balsamicznym.
Smacznego!