WYTRAWNA TARTA Z DYNIĄ I CUKINIĄ

WYTRAWNA TARTA Z DYNIĄ I CUKINIĄ

Został tydzień do świąt, więc to dobry czas na planowanie potraw, które znajdą się na wigilijnym stole. Oczywiście na liście mamy tradycyjne potrawy, które zawsze są z nami. Ale coraz to częściej eksperymentujemy w kuchni i częstujemy naszych gości nowymi daniami. Dzisiaj mam dla was przepis na wytrawną tartę z wegańskim farszem.

WYTRAWNA TARTA Z DYNIĄ I CUKINIĄ

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • sól.

Na farsz:

  • 1 naturalne tofu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy,
  • 1/3 szklanki mleka sojowego,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1 łyżka czarnej soli,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 mała dynia,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz.

Do podania:

  • rukola,
  • orzechy włoskie,
  • ocet balsamiczny.

Przygotowanie:

1. Dynię kroimy w paski, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą i pieczemy 20 minut. Upieczoną kroimy w kostkę.

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą na blat, dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy stopniowo mleko i zagniatamy ciasto.

3. Blaszkę na tartę smarujemy margaryną i wyklejamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut, w temperaturze 180 stopni.

4. Mleko w szklance łączymy z mąką, płatkami, solą oraz olejem i mieszamy.

5. Tofu rozdrabniamy do pojemnika blendera, dodajemy czosnek oraz wlewamy zawartość szklanki i miksujemy. Dodajemy posiekany koper i mieszamy łyżka.

6. Na popieczony spód wlewamy masę, układamy cukinię i pieczemy 20 minut. Po tym czasie układamy dynię i pieczemy kolejne 10 minut.

7. Podajemy z rukolą, orzechami włoskimi i octem balsamicznym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *