PROSTY CHLEB NA DROŻDŻACH
Świeży chleb lub bułki to nieodłączny element większości z nas o poranku. Bardzo lubimy kanapki, szczególnie te tradycyjne z szynką i serem oraz w wersji na słodko z dżemem. Jednak coraz to częściej eksperymentujemy. Testując liczne roślinne pasty, kremy czekoladowe lub dobrej jakości nabiał, który dostaniemy w ekologicznych sklepach. Ale jakie pieczywo wybrać? Z piekarni, supermarketu, a może postawić na to z domowej piekarni? Osobiście polecam przygotować chleb w domu, a najbardziej z mojego przepisu.
PROSTY CHLEB NA DROŻDŻACH
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 20g świeżych drożdży.
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miski, posypujemy cukrem, wlewamy 5 łyżek ciepłej wody, 3 łyżki mąki i za pomocą trzepaczki łączymy. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Mąkę, sól wsypujemy do miski, wlewamy wodę, olej oraz rozczyn. Za pomocą dłoni łączymy składnik i wyrabiamy do uzyskania ciasta w kształcie kulki, która nie przykleja się do dłoni.
3. Przekładamy do prostokątnej foremki posmarowanej oleje. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Po tym czasie pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
5. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
1 thoughts on “PROSTY CHLEB NA DROŻDŻACH”