ROLLSY Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

ROLLSY Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Sierpień to czas żniw, pięknych zachodów słońca, zimnych wieczorów ale i też powietrza z powiewem jesieni. W tym okresie często już myślimy o kolorowych liściach, dzieciach wracających do szkoły, jak również pysznym wypieką z jabłkami lub gruszkami. A co powiedzie na właśnie rollsy z jabłkiem, w wegańskiej wersji? Jeśli macie ochotę, to polecam skorzystać z przepisu.

ROLLSY Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Składniki:

  • 1/2kg mąki pszennej,
  • 14g suchych drożdży,
  • 1 szklanka erytrytolu,
  • 1/2 litra mleka sojowego,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól.

Lukier:

  • sok z połowy cytryny,
  • 1/2 szklanki ksylitolu.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, wsypujemy drożdże, erytrytol oraz sól i mieszamy.

2. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko, a następnie olej i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h.

3. Jabłka myjemy i kroimy w drobną kostkę, posypujemy cynamonem, kardamonem oraz wlewamy sok z cytryny i mieszamy.

4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 2 części i każdą wałkujemy na placek. Nakładamy jabłka i zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem na plastry.

5. Układamy tak przygotowane plastry na blaszkę, odstawiamy na 30 minut i po tym czasie pieczemy w 180 stopni przez 25 minut.

6. Sok z cytryny zagotowujemy, wsypujemy wcześniej zmielony ksylitol i mieszamy do uzyskania konsystencji kremu.

7. Gotowe rollsy smarujemy lukrem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *