ROLLSY Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Sierpień to czas żniw, pięknych zachodów słońca, zimnych wieczorów ale i też powietrza z powiewem jesieni. W tym okresie często już myślimy o kolorowych liściach, dzieciach wracających do szkoły, jak również pysznym wypieką z jabłkami lub gruszkami. A co powiedzie na właśnie rollsy z jabłkiem, w wegańskiej wersji? Jeśli macie ochotę, to polecam skorzystać z przepisu.
ROLLSY Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Składniki:
- 1/2kg mąki pszennej,
- 14g suchych drożdży,
- 1 szklanka erytrytolu,
- 1/2 litra mleka sojowego,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 4 jabłka,
- 2 łyżki cynamonu,
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól.
Lukier:
- sok z połowy cytryny,
- 1/2 szklanki ksylitolu.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, wsypujemy drożdże, erytrytol oraz sól i mieszamy.
2. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko, a następnie olej i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h.
3. Jabłka myjemy i kroimy w drobną kostkę, posypujemy cynamonem, kardamonem oraz wlewamy sok z cytryny i mieszamy.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 2 części i każdą wałkujemy na placek. Nakładamy jabłka i zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem na plastry.
5. Układamy tak przygotowane plastry na blaszkę, odstawiamy na 30 minut i po tym czasie pieczemy w 180 stopni przez 25 minut.
6. Sok z cytryny zagotowujemy, wsypujemy wcześniej zmielony ksylitol i mieszamy do uzyskania konsystencji kremu.
7. Gotowe rollsy smarujemy lukrem.
Smacznego!