WEGAŃSKA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

Drożdżowa chałka to tradycyjne pieczywo, które jest popularne w kuchni polskiej, ale również w żydowskiej. Słodki, chrupiący, puszysty i do tego pięknie zapleciony warkocz z kruszonką. Idealny na słodkie śniadanie z dodatkiem domowego dżemu lub deser do popołudniowej kawy. Taka chałka smakuje doskonale w dzień wypieku, ale przechowywana w bawełnianej torbie, zachowa swoją świeżość nawet na kilka dnia.
WEGAŃSKA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ
Składniki:
- 400g mąki pszennej + 3 łyżki,
- 250ml mleka owsianego,
- 70g margaryny do pieczenia,
- 4 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 30g świeżych drożdży,
- sól.
Na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżka margaryny.
Przygotowanie:
1. W garnuszku podgrzewamy 3 łyżki mleka do temperatury 40 stopni.
2. Do miseczki kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, wlewamy mleko, dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszkamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Margarynę, ksylitol oraz mleko podgrzewamy w garnuszku, do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu.
4. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, przestudzone mleko z tłuszczem oraz rozczyn i zagniatamy ciasto. Posypujemy mąką i odstawiamy na 1.5h do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
5. Ciasto dzielimy na trzy równe części, z każdej przygotowujemy wałek. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Sklejamy na górze ze sobą początki wałków i pleciemy warkocz.
6. Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach, aż staną się kruche i drobne.
7. Chałkę smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
8. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

